Naturen runt Hestra och Bjälkön norr om Skillingaryd, del 1. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 853 20241129

En stor och märklig vril, som är en utväxt på ett träd som ser ut som en knöl, växer här på den gamla björken söder om Hestra Söräng vid Skillingaryd. Vrilar är ovanliga men bildas oftast på björkar och de kallas också masurknölar.
Jag svarvade en gång för länge sedan en vacker skål, ett smyckeskrin, som kom från en vril på en masurbjörk. Mycket fin och flott blev den!
En vril är hårdare än den vanliga trädstammen och träet är fullt med krumbukter och vindlingar. Mönstret och hårdheten gör att hantverkare gärna tillverkar skålar, kåsor och andra föremål av vrilar.
Masur kallas en flammig och vågig struktur i virke på grund av onormalt orienterade celler och årsringar. Virke med masurbildning kallas masurvirke eller masurved och är hårdare och har en större klyvhållfasthet än normalt virke. Masurbildningen anses vara genetiskt betingad.
Ullspindling eller ullspindelskivling, ”Cortinarius laniger”, växer vanligtvis på marken i mosstäcket i granskog precis som här.
Skivorna hos ullspindlingen är ljust kanelfärgade, täta och nedåtböjda på mitten. Stammens färg är blek kanelfärgad med gräddfärgade fibrer och vita hyllerester som ofta bildar ett distinkt tjockt bälte på mitten. Det tydligaste kännetecknet är de ljust kanelfärgade skivorna.
Området Hestra Söräng och Bjälkön är ett vidunderligt vackert landskap och samtidigt ett riksintresse för naturvård i Vaggeryds kommun. Områden av riksintresse för naturvården är områden som till exempel innehåller flera olika högt värderade naturtyper eller om det finns skyddsvärda livsmiljöer och arter som kan bidra till att ett område betraktas som riksintressant.
För många år sedan tillbringade jag och flera med mig ett stort antal timmar med att dokumentera detta vidunderligt vackra landskap för uppdragsgivaren Vaggeryds kommun och för er som vill läsa mer finns kanske dessa dokument kvar i arkiven på Skillingehus.
Damberg, Dan 1992: Hestra Söräng – en dokumentation av trädfloran 1992: Vaggeryds kommun.
Damberg, Dan 1993: Södra Duveled – en dokumentation 1993: Vaggeryds kommun.
Svartkremla, ”Russula nigricans”, ingår i släktet kremlor, på latin ”Russula”, ett släkte svampar som är representerat med minst 130 arter i Norden där många är goda matsvampar.
Ingen av de svenska kremlorna är starkt giftig, men några kan orsaka retningar i mag-tarm-kanalen och leda till illamående, kräkningar och diarré ett par timmar efter förtäring.
Släktets vetenskapliga namn ”Russula” härleds från latinets ”russus” för röd. Det svenska namnet kremla är dock av ovisst ursprung, enligt SAOB.
Det finns en ”evig sanning” att luta sig mot i svampskogen, en gyllene tumregel, förevigad med bläcksvampsbläck på pergament och uppspikad på Naturhistoriska Riksmuseets port. Det är svårt att tänka sig att det skulle finnas en enda svampplockare med kantarellåldern bakom sig som inte känner till att det går att smaka sig fram för att ta reda på om en viss kremla är ätlig. Om en tuggad lamellflisa inte bränner på tungan går kremlan att äta. Är den istället brännande skarp rör det sig om en oätlig kremla, kanske till och med en giftig. Förvisso finns det finns ett par ätliga kremlor som kan vara aningen skarpa, som grönkremla, storkremla och tegelkremla men dem tar man i stället på andra kännetecken och tumregeln står sig fortfarande, det vill säga, att en mild kremla är ätlig.
Skulle man slarva eller råka ut för en tillfällig smakrubbning och lägga en av de oätliga kremlorna i svampkorgen är ändå ingen större skada skedd. Där finns förstås den illröda giftkremlan, ”Russula emetica”, med det uppfordrande engelska namnet ”the sickener”. Men mer än brännande sveda i hals och mage, kräkningar och diarréer blir det inte, om det nu inte är illa nog. Slemhinnor i mage och tarm retas av de olika sesquiterpener som svampen troligen producerar för att avvärja skadedjur och parasitsvampar, men när svampen väl lämnat kroppen är det hela över. Och en simpel avkokning räcker för att göra giftkremlan ätlig, även om något sådant förstås är ett rent stolleprov. Exempel på sesquiterpener är eudesmol, widdrol, guaiol och azulener som är bicykliska. Azulener, till exempel, kamomillolja från kamomill, malört och röllika samt olja från buskmalört, ”Artemisia arborescens”, är ansvariga för den blå färgen hos flera eteriska oljor.
Och så visar det sig att det finns en milt smakande kremla som inte bara är giftig utan till råga på allt dödligt giftig. Falskt svärtande kremla, ”Russula subnigricans”, eller på engelska ”Rank russula” är undantaget som gör den där gyllene tumregeln till föga mer än mykologiskt kattguld. Falskt svärtande kremla ”Subnigricans” tillverkar kemiska ämnen som orsakar rabdomyolys i kroppens muskelvävnader, en process där muskelceller bryts ner i sådan takt att det myoglobin som då frigörs inte kan hanteras av njurarna som helt enkelt täpps till. Njurfunktionen avtar och upphör till slut helt och hållet. Det var förresten rabdomyolys som för ett antal år sedan drabbade några franska svampälskare som åt smått fantastiska mängder riddarmusseron.
Men lugn i stormen svamparten Falskt svärtande kremla, ”Russula subnigricans”, är vad jag vet ännu inte hittad i Sverige än, bara i Nordamerika och Kina. Den där tumregeln kanske är rätt säker att använda sig av trots allt, dock inom Sveriges gränser. Fast så har vi förstås det där med att Falskt svärtande kremla ”subnigricans” är släkt med vår egen svartkremla, ”Russula nigricans”. De två delar många karaktärsdrag, som de glesa skivorna, det kompakta köttet och hur snittytor rodnar och svartnar. Vår svartkremla anses av hävd vara ätlig, men eftersom underlaget för att kunna förklara en art som ätlig blir klent om inte många verkligen äter den kan det ändå vara klokt att låta försiktighetsprincipen råda. Låt bli! Den som ändå vågar ta risken, eller chansen beroende på hur man väljer att se det, att smaka på unga och fasta och ljusa exemplar av svartkremlor kommer att upptäcka att den faktiskt smakar riktigt gott. Lite som en bastard av karljohansvamp och trattkantarell, om något sådant alls kan tänkas, och med en nästan knaprig konsistens efter tillagning. Svartkremlan tjänar på långsam smörstekning och bör först skäras i bitar som först förvälls några sekunder i kokande vatten, för att deaktivera de enzymer som gör att svartkremlan reagerar med luftens syre. Utan förvällningen bildas åtminstone en grå, oaptitlig beläggning på svampen och i stekpannan.
Om nu regler kräver undantag för att bekräftas är väl ”falskt svärtande kremla” ”subnigricans” det mest lysande undantag till en gyllene regel som tänkas kan. En liten påminnelse om ödmjukhet inför den kunskap man har och den som kan krävas.
Invid den lilla bäcken och våtmarken som går i nord-sydriktning genom Hestra Söräng växer dessa vackra fjälliga tofsskivlingar invid stambasen hos den stora björken.
Fjällig tofsskivling, ”Pholiota squarrosa”, finner man vanligtvis i lövskog och blandskog samt i parker. Arten växer vid stambaser av levande diverse lövträd, bland annat björk, asp och ask, sällan gran men även på murken ved av lövträd.
Hatten hos fjällig tofsskivling är gulvit och har utstående bruna fjäll och skivorna är ljusgula till bruna. Foten har samma färg som hatten och utstående fjäll. Arten är oätlig.
Parasiten fjällig tofsskivling är en svamp som oftare angriper bland annat björk och ask, men kan emellertid leva på en mängd trädarter. Förruttnelsen och nedbrytningen sker i stammens innersta kärna i det som kallas för i kärnveden. Det är framförallt de stabila rötterna och stambasen som då drabbas. Svampen skapar vitröta där lignin och hemicellulosa försämras och bryts ner. Unga träd motstår bättre angreppen medan äldre träd angrips av infektionen, ofta i samband med andra patogener.
Att hitta en vitrötare som fjällig tofsskivling på ek eller ask brukar i sig inte vara anledning nog att fälla ett träd men däremot bör ett sådant träd övervakas och tillståndet undersökas noggrant. För en björk är förutsättningarna sämre då björkens ved nämligen har svårt att stå emot spridningen.
Kanske är det en art av svampsnylting i släktet ”Hypomyces”, som angripit bildens klibbticka på den gamla och nyligen fallna granen vid bäcken vid Hestra Söräng.
Är klibbtickan på granlågan angripen av en svampsnylting, det är i alla fall min ännu obekräftade fältbiologiska hypotes. 
Släktet snyltingar ”Hypomyces” är ett släkte av svampar som ingår i familjen ”Hypocreaceae”, ordningen köttkärnsvampar, klassen ”Sordariomycetes” i divisionen sporsäcksvampar och slutligen i riket svampar.
Kärnsvampar eller pyrenomyceter är en gemensam benämning på sporsäckssvampar med perithecier, det vill säga, slutna oftast päronformiga fruktkroppar med en öppning i toppen. Kärnsvampar omfattar i första hand klassen ”Sordariomycetes”, med cirka 800 olika arter i Sverige, bland annat bildens snyltingar dynsvampar, gömmingar, kolvsvamp, larvklubbor, mjöldryga, nästingar och stubbhornssvampar. Ibland inkluderas även andra svampar med ytligt liknande fruktkroppstyper, framför allt inom klassen ”Dothideomycetes” med cirka 750 olika arter i Sverige där bland annat olika arter lavar ingår, exempelvis grå punktlav, ”Acrocordia gemmata”, med flera.
Fruktkropparna är vanligen mycket små, men utvecklas ofta i eller på ett stroma eller en fruktbädd, en steril, tät och oftast mörk vävnadskropp. Svampstroma är ett distinkt utvecklingsstadium, en kompakt massa hyfceller omslutna av ett melaniserat, brunfärgat, lager av svålceller som produceras från vegetativt mycel. Ett stort antal kärnsvampar är beroende av växter, som saprofyter och eller parasiter. Ett mindre antal arter parasiterar på djur, på människor eller på andra svampar.
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan