Brandkronad kungsfågel, lönnblommor, körsbär, stenskvätta och skäfte. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 925 20250425

I Sverige finns två naturligt förekommande arter av lönn, skogslönn och naverlönn. Den införda sykomorlönnen odlas också som skogsträd i södra Sverige.
Lönnen är ett stort bredkronigt träd som kan bli 20 meter högt och äldre träd får en typisk gaffelförgrening. Barken är slät hos unga träd men spricker med tiden upp i stammens längdriktning.
Bladen är handflikiga och sitter mitt emot varandra på skotten. Lönnen blommar i maj på bar kvist och blomningen fortsätter även under lövsprickningen. Frukterna består av delfrukter, var och en med en typisk vinge, en så kallad ”lönnäsa”. Knopparna är ljusbruna och motsatta.
Skogslönnen, ”Acer platanoides”, förekommer sparsamt i Götaland, Svealand och upp till södra Norrland.
Skogslönnen är det svenska ädellövträd som är mest härdigt mot kyla och frost. Lönnen växer bäst på friska, näringsrika, kalkrika jordar med högt pH. Jämfört med ask trivs den däremot inte på fuktig mark.
Lönnen är ett typiskt ströporigt träslag. Ströporighet är då porerna är stora och fördelade över fibrernas väggar i veden hos en del lövträd och andra gömfröiga vedväxter. Virket är mycket uppskattat, framför allt tack vare den ljusa färgen. Skogslönnens ved har en rödaktig nyans, medan sykomorlönnens ved skiftar i vitt och gult. Märgstrålarna framträder på kvartersågade ytor som små, svagt rödbruna fläckar som ger veden ett karaktäristiskt, fräknigt utseende. Sykomorlönnens ved kan ibland ha ett oregelbundet, vågigt fiberförlopp som ger en vacker teckning.
Stenskvätta, ”Oenanthe oenanthe”, är en art i fågelfamiljen flugsnappare och är i storlek som gråsparv, det vill säga 14–15 centimeter lång, men med mer upprätt hållning. Stenskvättan har grå och svart rygg samt beige bröst. Vingarna är svarta till mörkbruna och stjärten svart och vit. Hanen har typisk, svart ansiktsmask vilket kan skönjas på min bild. Arten finns i öppen terräng i stora delar av Europa inklusive hela Sverige.
Bildens dvärgkörsbär, ”Prunus incisa”, är en av flera växtarter i rosväxtsläktet och det som man äter, själva körsbäret, är egentligen en stenfrukt och inte ett bär. För att kallas bär ska en frukt ha flera frön och mjukt skal, som till exempel blåbär och vindruvor. Körsbär är ofta mörkröda, har saftigt, ofta sött, fruktkött samt en hård kärna. Det finns många sorters körsbärsträd och en populär sort är bigarrå, sorten fågelbär växer vilt i naturen i södra halvan av Sverige.
Både trädet som körsbären växer på och frukterna kallas körsbär. Det finns många sorters körsbärsträd, en populär sort är bigarrå. Sorten fågelbär växer vilt i naturen i södra halvan av Sverige. Även träet kan kallas körsbär, till exempel kan man säga att ett bord är gjort av körsbär även om det är tydligare att säga att bordet är gjort av körsbärsträ.
Ordet körsbär kan alltså betyda både en frukt, ett träd eller ett träslag.
Bilden visar dvärgkörsbär, "Prunus incisa". 
Bildens skavfräken eller skäfte, ”Equisetum hyemale”, det mörkt gröna på marken, är en art i familjen fräkenväxter. Detta bestånd om cirka 20 kvadratmeter växer vid den gamla bron över Lagan öster om Klevshult. Detta är ett nytt bestånd som jag inte visste om tidigare.
Skavfräken är en mellan 30–90 centimeter hög, flerårig och vintergrön fräkenväxt med 4–6 millimeter tjock, mycket hård, mörkgrön samt vanligen grenlös stjälk och bär i toppen ett spetsigt, drygt 10 millimeter långt sporax.
Skavfräkenbeståndet vid Lagans strand öster om Klevshult ser älgbetat eller rådjursbetat ut i topparna.
Arten skavfräken eller skäfte är utbredd kring norra halvklotet på fuktig sandmark och lermark, mindre allmänt i hela Sverige. Växten har mycket hög halt av kisel och har använts att polera och skura med.
För övrigt bör väl nämnas att en brandkronad kungsfågel sjöng i området kring fotbollsplanen i Klevshult men att få till ett foto var helt omöjligt så jag lånade en så kallad fri bild, se nedan.
Brandkronad kungsfågel, ”Regulus ignicapilla”, är tillsammans med kungsfågel, ”Regulus regulus” Sveriges minsta fåglar, endast cirka 9 centimeter långa. Hjässan är gul hos honan eller med rödorange inslag hos hanen, avgränsat av svarta band på sidorna. Från ögat till nacken löper ett iögonenfallande vitt band, ett ögonbrynsstreck, som är den mest iögonenfallande skiljande karaktären från kungsfågel. Locklätet är ett högfrekvent läte med en längre och betonad inledningston, följt av 2–3 aningen stigande och accelererande toner "zyy zy-zi-zi". Sången är en rask upprepning av locklätet avslutat med en kort drill, "zy-zi-zi-zi-zi-zi-zi-zy-zirr".
I Sverige och Danmark uppträder brandkronad kungsfågel främst i barrskog med stor lövinblandning, detta i motsats till kungsfågeln som föredrar ren barrskog. Boet, som byggs av mossa, lavar och spindelväv, är en 8–9 centimeter stor koppliknande konstruktion som placeras hängande ytterst på grenar, oftast i en gran på hög höjd. I allmänhet läggs två kullar under säsongen, vardera på 7–12 ägg och den första i maj månad. Födan består av insekter och spindlar som fångas i trädens grenverk. De svenska brandkronade kungsfåglarna flyttar till kontinenten under hösten och endast enstaka individer övervintrar. Vårflyttningen tillbaka sker främst under april.
Brandkronade kungsfågelns utbredning inskränker sig nästan helt till västra Europa där den östra utbredningsgränsen går genom västra Vitryssland, Ukraina, Rumänien och Bulgarien. Därutöver finns några smärre och spridda bestånd i Turkiet och nordvästra Afrika. Arten har spridit sig norrut under senare delen av 1900-talet och den första häckningen i Danmark konstaterades under 1960-talet och längs östra Östersjökusten har den etablerat sig åtminstone till norra Polen. De första fynden i Sverige gjordes år 1959. Åren 1961–1975 rapporterades cirka 80 fynd och under perioden 1976–1988 cirka 160 fynd. De första häckningarna kunde bekräftas i Skåne år 1990 och år 1996. Under 2000-talet har antalet fynd ökat ytterligare och enbart under år 2008 rapporterades 169 fynd. Numera bedöms arten vara en årlig häckfågel med ett bestånd på drygt 100 par där majoriteten finns i Skåne men även enstaka par i Halland och förmodligen i södra Småland. Den nordligaste häckningen är konstaterad i Göteborg.
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan