Båramovägen mellan Ovdaskogsvägen och Södra Duveled. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 956 20250704

Det var mycket länge sedan jag cyklade utmed Båramovägen från Ovdaskogsvägen inte långt från Fräsningsarmens Ungdomsgård och nästan upp till infartvägen mot Bjälkön söder om Södra Duveled.
Det första som mötte mig var dessa vackra slåttergubbar som stod i sin fagraste blom i vägkanten.
Som vanligt, höll jag på att säga, får inget vara i fred för vandalism och förstörelse, det verkar ligga i den mänskliga naturen och i de mänskliga generna tyvärr.
I Jönköpings län finns cirka 2000 kilometer vandringsleder med varierande standard som kom till på 1970-talet med syfte att göra naturen tillgänglig. Detta syfte är gångbart även idag, men kraven på utformning och sträckning av leder har förändrats. Väl fungerande vandringsleder fyller många syften både för turister och länsbor.
Förutom restaurering och kvalitetssäkring innebär projektet att lederna får enhetlig märkning och skyltning samt att rastplatsernas kvalitet höjs. Folkhälsoperspektivet, affärsutveckling kring lederna och marknadsföring är också en del av projektet.
Utveckling av länets system av vandringsleder skapar förutsättningar för att öka turismen, utveckla landsbygdens entreprenörskap, främja folkhälsan, stimulera folkrörelseaktiviteter och stärka länets kulturidentitet.
Mattlummer eller vanlig mattlummer, ”Lycopodium clavatum subsp. clavatum”, revar ut på den lilla vägen vilket jag naturligtvis måste föreviga med ett foto. 
Mattlummern letar ljus och värme samt näring för sin spridning och en ny plats för att få fäste för sina rötter.
För tillfället och som en konsekvens av den mycket torra våren är det lilla vattenfallet med vatten från höjderna i väster helt uttorkat. Även den lilla naturliga vattenbehållaren eller vattenkällan är nu uttorkad men snart porlar åter vattnet ner och fyller källan.
Jag undrar varifrån detta flyttblock kommer och en gång i tiden hörde hemma innan den senaste inlandsisen förflyttade det hit högt över Skillingaryds samhälle som ligger nere i Lagadalen i öster.
Även här, alldeles invid flyttblockets västra sida växte den lilla vackra mattlummern, förr kallad lustigfräs tack vare nikten eller sporpulvrets förmåga att likt ett tomtebloss reagera i kontakten med eld.
Flyttblocket sett från väster mot öster tycker jag liknar stäven på en gammal oceanångare nästan som Titanic dock utan sina fyra stora skorstenar, eller är det kanske ett smalt ansikte med en besviken mun, utskjutande haka och kritvita ögon.
Projektet Smålandsleden, Höglandsleden, är ett tag synonymt med Båramovägen nordväst om Skillingaryd.
Granen utan topp har i alla fall en mycket god tillväxt och ger här ett både vackert och märkligt utseende värt att föreviga med min kamera.
Det är en rejäl och väldig tall som reser sig högt upp mot den blå himmelen och står fast förankrad i marken och berget alldeles i närheten av den lilla vackra Båramovägen.
Den gamla och sedan länge döda tallen med sina många ögon ser dig även om dessa är till synes på fel håll.
Ytterligare en bild på den stora och högresta tallen som reser sig högt ovanför den övriga vegetationen.
Smålandsleden är ett projekt för att inventera och renovera cirka 90 mil av Jönköpings läns vandringsleder.
Smålandsledens vandringsleder har valts ut därför att de uppfyller kriterier avseende tillgänglighet till allmänna kommunikationsmedel, närhet till övernattningsställen samt vacker naturbygd och kulturbygd, typisk för det småländska landskapet.
Dessa vandringsleder ingår i Smålandsleden.
Anebyleden är en del av Höglandsleden och sträcker sig genom hela Aneby kommun. Leden är cirka 85 kilometer lång och bjuder på många smultronställen med varierande landskap. Längs med leden finns vindskydd och övernattningskojor. Vandringskarta finns på Aneby turistbyrå.
Gislavedsleden är nästan 100 kilometer lång och sträcker sig från Kinnared i söder till Isaberg i norr.
Holavedsleden är en av Smålands äldsta och mest populära vandringsleder. Holaveden var förr fruktat för sina stråtrövare och leden går genom ett typiskt småländskt skogslandskap med insprängda tegar och sjöar, många med vidunderlig utsikt. Holavedsleden är 59 kilometer lång och går mellan Tranås och Gränna.
John Bauerleden är den vackraste vägen mellan Huskvarna och Gränna. Leden går genom ett underbart och omväxlande landskap.
Höglandsleden sträcker sig över hela höglandet och följande delar av Höglandsleden är renoverade, före detta Njudungsleden, Sävsjöleden och Utsikternas led.
Järnbärarleden är cirka 20 kilometer och går från Gnosjö och Isaberg samt är en medelsvår led som går i omväxlande natur och terräng kännetecknande för Gnosjö. Strax före Isaberg passeras Ettö naturvårdsområde.
Kävsjölänken är cirka 20 kilometer och går från Gnosjö till Kävsjö inom nationalparken Store mosse. Den är en medelsvår led som börjar i ganska kuperad terräng, men slutar i slät mark. I anslutning till Store mosse finns mängder av leder i varierande längder.
Södra Vätterleden går från Mullsjö till Huskvarna. Etapp 1 går från Mullsjö till Bottnaryd och etapp 2 går från Bottnaryd via Norrahammar och Taberg till Huskvarna.
Plötsligt kommer jag frm till resterna av det gamla torpet Magerhus, nu nästan dolt av naturen och tidens tand. Märkligt namn som kanske eller förmodligen berättade om fattigsveriges vedermödor. Må vi aldrig hamna där igen!
Skylten säger, 339 S.T. Magerhus soldat J Tapper 1910. Magerhus ska ha varit bebott från 1688 till 1898, det vill säga en period om 210 år.
Magerhus och dess sneda torpskylt, i övrigt är nästan de 210 åren av indelta soldater nästan helt borta. Naturen har helt tagit tillbaka vad vi människorna en gång brukade och lämnade efter sig.
Den övervuxna kullen och torpskylten är allt som finns kvar av soldattorpet Magerhus och dess människor under en tidsperiod på hela 210 år.
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan