Kävsjön, Stora Gungflyet och Östra Rockne inom Nationalparken Store mosse, del 3. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 685 20231126

Berghällar med spår av den senaste istiden går i dagen på många olika ställen inom Store mosse nationalpark och ibland syns tydliga isräfflor från den senaste istidens rörelser över landskapet.
Weichsel var den senaste av de fyra stora nedisningarna eller istiderna i norra Europa under Pleistocen.
Den varade i cirka 100 000 år och nådde sin största utbredning för mellan 20 000 till 18 000 år sedan och det mesta av isen smälte bort under de följande 10 000 åren. Namnet kommer från det tyskspråkiga namnet, Weichsel, på den flod, Wisła, i Polen dit glaciärens maximala utbredning nådde.


Kanadagäss flög under sitt grova och lite skällande läte mot sydväst denna råkalla dag och jag förstod dem och hade gärna följt med söderut till sol och värme om det var så långt de hade tänkt sig.


Fast i den inglasade delen av fågeltornet men den lilla talgoxen kom oskadd ut i friheten till slut som tur var.






Den har även använts som medel mot myggor genom att den torkade björktickan eldats vid öppen eld.
Ett annat sätt att använda svampen var dess röta i björkveden då den rötade veden lär ha fungerat som polermedel i urmakerier på den tiden som klockor innehöll större mekaniska delar.

Wibecksleden är 1,6 kilometer tur och retur samt leder bland annat ut till Wibecksplatsen som man ser på min bild.
Leden startar vid naturum och är anpassad för synskadade, barnvagnar och rullstolar. Det finns en handledare längs med hela stigen. Underlaget är hårdpackat grus och sand. Först går leden genom blandskog för att sedan växla till björksumpskog. Wibecksleden går ut till Wibecksplatsen, en plattform med bänkar och bord med utsikt över Kävsjöns gungfly.
Det finns även två eldstäder där man kan elda. Ta med dig ved från naturums vedförråd eller egen för att elda. Det finns pappersguide och ljudguide till leden. Pappersguiden finns i en låda vid stigens början och ljudguiden finns att låna kostnadsfritt i naturum. Wibecksleden är ett verk av Föreningen Store Mosse Nationalpark och färdigställdes våren år 2006.
Store Mosse nationalpark bildades år 1982 till stor del tack vare den berömde professorn Edvard Wibeck som kämpade för områdets skydd redan vid förra sekelskiftet.
Professorn och jägmästaren Edvard Wibeck var en naturvårdare, född år 1877, som kämpade för skapandet av nationalparken Store Mosse under större delen av sitt liv.
I tjugoårsåldern uppmärksammade han Kävsjöns unika fågelliv med myrsnäppa och dvärgbeckasin, arter som normalt häckade i Sveriges nordligaste delar. År 1905 föreslog Edvard Wibeck en fridlysning av fågellivet vid Kävsjön. Drygt tjugo år senare föreslog han att även att stora gungflyet och omgivande mossområde skulle skyddas och kampen för ett ökat skydd fortsatte. På 1950-talet lämnade han förslag på att bilda en nationalpark av Store Mosse och två år före hans bortgång, år 1971, blev Store Mosse-området ett naturreservat. Tio år efter hans bortgång gick hans dröm i uppfyllelse och år 1982 blev Store Mosse en nationalpark.
Professor Edvard Wibeck var, förutom naturvän av stora mått, en briljant naturfotograf och många tusen bilder av naturlandskap och fågelbon minner om hans verk. Under 48 år som naturfotograf använde han dessutom en och samma bälgkamera.


Gullpiggen, "Calocera cornea", liknar dvärggullhornet, "Calocera furcata", men är oftast ogrenad och finns på lövved.



Vår och höst är de översvämmade gungflyområdena viktiga rastplatser för många andfågelarter. Gungflyet erbjuder också ett skyddat tillhåll under den känsliga ruggningsperioden då fåglarna för en kort tid förlorar flygförmågan.
Bilden visar spången över Stora gungflyet mot Östra rockne i fjärran.

En talgoxe sitter i en liten björk utefter leden över Stora gungflyet och jag undrar vad den gör här i allt det ödsliga och tomma denna dag.

Spången över Stora gungflyet där min bild är tagen mot det stora tornet i fjärran, osynligt för det blotta ögat.
Tranan, karaktärsfågeln framför andra, häckar ute på Gungflyet och ofta kan man se fåglarna parvis söka föda i den under sommaren böljande gröna vegetationen.
Växtligheten är idag mycket enhetlig över stora områden och bland de allmänt förekommande arterna finns till exempel kärrsilja, topplösa, vattenklöver, kråkklöver, flaskstarr och dyfräken. Större delen av gungflyet är trädlöst, men bitvis tätt beväxt med pors.

Vinden fick fritt spelrum och ett system av flygsanddyner, så kallade rocknar, bildades. Sedan blev klimatet åter fuktigare och delar av sandheden försumpades och vitmossor kunde etablera sig.
Bilden visar området Östra Rockne i sydöstra delen av Kävsjön.


Bilden visar området Östra rockne.

Observationsplatsen för örnutfodringen ute på Kyrkemossen mot Hädinge by i fjärran.
Under vinterhalvåret utfodras kungsörn och havsörn i nationalparken och köttet på utfodringen är från trafikskadat vilt. Utfodringen kan ses från detta örngömslet som ligger 400 meter från matplatsen och ligger intill grusvägen till Kittlakull. Örngömslet är alltid öppet.

Här var den stora skogsbranden år 2006, en varm och solig sensommar, gjorde den svårsläkt. Svampen brandskiktdyna, "Daldinia loculata", följde i mängder i brandens spår efter bara några veckor och under hela hösten och vintern.
Bilden är tagen utmed grusvägen till Kittlakull. Mossen brann och cirka 300 hektar blev bränt. Det var gnistor från tågets låsta hjul som tände på det torra gräset den varma sommaren år 2006. Branden har framför allt dragit fram i det gamla torvtäktsområdet mellan järnvägen och Kittlakullvägen.
Även stora delar av tallskogen på sandbanken mellan Kittlakull och Östra Rockne har eldhärjats. I båda fallen är det miljöer som sedan tidigare varit påverkade av människan.


Bästa hälsningar och på återseende!
Hjälp Ukrainas folk!
Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra
och inte hatar varandra dödar varandra
genom beslut av gamla människor som känner varandra
och hatar varandra men inte dödar varandra.
//Dan