Skillingarydsfallet och det flygande tefatet. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 801 20240728

Jag går eftertänksamt, sakta och försiktigt uppför den gamla mossbelupna cementtrappan till betongvärnet S20 på Skillingaryds skjutfält.
Det var här som det berömda skillingarydsfallet utspelade sig för drygt 53 år sedan.
Den gamla trappan är snart helt dold av vegetationen och är bitvis nästan osynlig. På toppen av trappan och på en höjd av 202 meter över havet ligger det gamla och väldiga betongvärnet som kom att gå till historien som platsen för en flygande tefatsobservation, torsdagen den 6 maj år 1971.
Betongvärnet S20 på Skillingaryds skjutfält torsdagen den 25 juli år 2024 och trots ett flertal besök under årens lopp fick jag inte se något flygande tefat denna gång heller.
Tidens tand och efter diverse beskjutningar under årens lopp har S20 börjat vittra sönder, för även kraftigt armerad betong har svagheter, allt från kraften i naturens frostsprängningar till militärens ammunition.
Öppningarna i S20 vetter mot norr och delar av den klassiska målterrängen Spännebergen som utsatts för artillerield och granatkastareld sedan förrförra sekelskiftet.
Även jag som före detta eldledare inom artilleriet och Kungliga Sjätte Artilleriregementet A6 har bidraget med skjutorder till de gamla 10.5 centimeterspjäserna Gustav Adam och Gustav Bertil med flera artilleripjäser och granatkastarpjäser, dock har jag aldrig haft eldledningsplats och observationsplats från värnet S20.
Vid mitt besök såg jag till min stora besvikelse att ett av betongrummen var fulla med diverse burkar med vätskor för berusningsändamål.
Jag uppmanar å det bestämdaste till omedelbar städning, verkställ!
För många år sedan, innan träd och sly skymde utsikten åt norra delarna av Skillingaryds skjutfält med Spännebergen, Bohultasjön, Boglösasjön, Viltvattnet och Rödemossen var vi ornitologer här på betongtaket och observerade sträckande fåglar.
Det var nog då som den lilla aluminiumstegen kom på plats och fortfarande fyller sin funktion.
Den klassiska bilden i svartvitt från torsdagen den 6 maj år 1971 på det flygande tefatet, foto Lars Thörn, Skillingaryd.
Sveriges mest kända Ufobild togs den 6 maj 1971 av Lars Thörn i närheten av Stora Spännberget på Skillingaryds skjutfält. Thörn åkte moped på en grusväg och hade sin 4-årige son med sig. Thörn fick syn på ett föremål på avstånd som blänkte i solen och som sänkte sig mot marken. Thörn stannade mopeden och sprang upp för en sluttning mot en höjd för att se bättre. Med sin lilla Minolta 16 mm-kamera tog han två bilder i snabb följd av ett föremål som såg ut som ett klassiskt flygande tefat, som svävade bortom en bunker som syns på bilderna. Ett svagt rosa sken syntes runt farkosten när den stannade upp och ett vinande ljud hördes då och då under den cirka 60 sekunder långa observationen. Thörn uppskattade avståndet till cirka 200 meter och storleken till 10-12 meter. Thörn säger också att sonen blev rädd och tog skydd vid bunkern.
Detta är en bild på ett par navkapslar upphängda i ett snöre och fotografiet är taget av Ufo-gruppen GICOFF i Götebeog vid ett senare besök på platsen för att undersöka äktheten i Skillingarydsfallet.
Thörns beskrivning av händelsen har varierat något över tid, och han hade också lyckats fotografera ufon vid flera andra tillfällen. Detta gjorde att ufogruppen GICOFF i Göteborg misstänkte att det rörde sig om en bluff. De lät analysera de två bilderna, som inte i sig är manipulerade utan visar ett verkligt föremål. Men genom att besöka platsen och beräkna vinklar och avstånd i fotografierna kunde man konstatera att föremålet befann sig inte mer än cirka 12 meter från fotografen, i jämnhöjd med bunkern, och bara var några decimeter stort. GICOFF lyckades sätta ihop ett par navkapslar och hänga upp i luften vid platsen och ta egna fotografier som var mycket lika Thörns foton. 1977 publicerade GICOFF avslöjandet i sin tidskrift. Men Lars Thörn själv nekade till bluff, citat: ”Nej! Det kan jag svära på inför Gud”, sa han till en tidning.
Thörn ritade också två olika teckningar av föremålet, där man ser att undersidan av föremålet är mer konisk än vad som framgår av hans fotografi.
Det flygande tefatet efter en svartvit teckning av observatören Lars Thörn, Skillingaryd.
Det flygande tefatet efter en färgteckning av observatören Lars Thörn, Skillingaryd
Den klassiska bilden i färg drygt 53 år senare fotograferad av mig torsdagen den 25 juli år 2024 och inte fick jag se något flygande tefat idag heller.
Jag såg inte ens navkapslarna som det flygande tefatet visade sig vara. 
Lars Thörn berättade många år senare, på 1990-talet i Radio Jönköping, att det flygande tefatet i själva verket var två hoplimmade navkapslar från en Chevrolet, årsmodell 1957.
Träden växer, betongvärnet S20 består, dock nöter tidens tand även här, och historien om skillingarydsfallet håller så sakta på att falla in i glömskans korridorer och täta dimmor. 
OBS! Glöm aldrig bort att ni är inom militärt område, det medför avlysningar, regler och stor försiktighet!!
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan