Tallbitarna några dagar senare nu mot en gråmulen himmel. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 882 20250131

För bara några dagar sedan var himlen blå, kylan sträng och vår stjärna sken från en klar sky. Färgerna var vackra och tydliga men nu i diset hade mildluften återkommit och skyarna var åter grå men flocken med grönsiskor fanns kvar men i kameran och kikaren var de inte längre lika färgrika.

Två av de minst 30 tallbitarna satt i en av de nu nästan rönnbärstomma rönnarna och även färgerna hos dem var dämpade av gråvädret. Tallbitarna gånger två var dock inte ensamma då den stora flocken satt en bit bort, kanske smälte de maten i form av de små rönnbärsfröna.

Enligt BirdLife Sverige kan sorgligt nog arten tallbit och lappmes snart vara utrotade nedanför fjällskogarna och ytterligare två arter tretåig hackspett och lavskrika kan stå på tur på grund av det intensiva skogsbruket.
Tallbitshonan på min bild var extra däven, i bemärkelsen dåsig, efter alla ätna rönnbärskärnor, det kändes som hon fått paltkoma eller postprandiell trötthet och bara ville vila på maten.

Parasympatiska nervsystemet utgör tillsammans med det sympatiska nervsystemet det autonoma nervsystemet. Förenklat kan det sägas att parasympatiska nervsystemet aktiveras när kroppen är i vila, och inte stressad.
Sympatiska nervsystemet tillsammans med parasympatiska nervsystemet utgör icke-viljestyrda eller autonoma nervsystemet, där dessa två motarbetar varandra. Förenklat kan man säga att detta system aktiveras i situationer där människan blir utsatt för psykisk eller fysisk stress, aktiverar flyktresponer och kampresponser, fly eller fäkta, på engelska fight or flight, och förbereder kroppen för fysisk aktivitet.

Denna tallbitshona som sitter ett stycke bort tycks däremot vara i full färd med att fortfarande inmundiga ytterligare rönnbärskärnor.
Rönnen bildar klarröda till orangea frukter men rönnbären är inte bär utan små röda äppelfrukter som mognar under hösten och hänger ofta kvar till långt in på vintern. Bären mognar i augusti till september och är ätliga, men mycket sura, som bland andra räven sade enligt sagan. Att äta dess sura äppelfrukter ger dock både energi, socker och fett vilket bland andra tallbitarna vet.

Det är inte alltid lätt att hitta de tystlåtna tallbitarna i de snötyngda rönnarna men rörelse och deras vackra kvitter avslöjar dem.
Rönnens blommor är små och talrika och sitter i rikt förgrenade kvastar. Blomman är av äppelblommornas typ med roslik krona och bred honungsrik disk innanför ståndarna samt har 20 ståndare, ställda i tre cirklar. Rönnen ingår i familjen rosor och är en nära släkting till oxel.

Välkamouflerade tallbitar, en röd hane nedtill och en gulgrön hona en liten bit ovanför avslöjade sig först när de rörde på sig.
Blommorna hos rönnen utmärker sig med en mycket stark frän lukt och doften kommer av så kallade aminoida luktämnen, och den är speciell för blommor som framförallt pollineras av flugor såsom fläder, hagtorn och murgröna. Trots sin styrka brukar doften inte märkas en bit bort från växten.
Aminoid relaterar till aminer som ofta produceras av sönderfallande proteiner. Lukten är som ammoniak och finns i ruttnade fiskar och den lockar vanligtvis flugor som pollinatörer.

Flocken med tallbit, på bilden ser man 19 exemplar av minst 30 fåglar, här sitter de i den stora lönnen och vilar.
De mogna rönnbären utgör den viktigaste vinterfödan för många fågelarter som till exempel sidensvans och trast samt just nu hos oss även tallbit.
Genom fåglarna sprids fröna, och kan då också hamna på tak, murar, bergväggar och uppe i kronorna på större träd.

Tallbitarna vilar middag ty det kostar på att äta rönnbärskärnor eller rönnbärens frön hela dagarna. Eftersom rönnbären är beska och syrliga konsumeras de sällan av människor men kan används till rönnbärsgelé och till att krydda brännvin. På grund av den höga halten av vitamin C användes de även mot skörbjugg.
Rönnbären innehåller även naturliga antioxidanter i form av polyfenoler. Kyla gör att syrligheten mildras och därför brukar rönnbären plockas först efter första frostnatten men ett annat alternativ är att plocka rönnbären när de mognat och sedan lägga dem i frysen.

Den här på bilden ensamma tallbitshonan hade hela sin näbb nedkletad med rönnbärens fruktkött.
Polyfenoler är det som ger frukter, bär och grönsaker sin, färg, doft och smak. Vanliga källor är frukt och grönt, te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter samt naturligtvis rönnbär.
Polyfenoler har länge varit kända för sina hälsobringande effekter och nu visar en ny italiensk studie dessutom att de kraftigt minskar risken att dö i förtid.

En av stararna, till höger på bilden, var kvar sedan tidigare men den andra verkade vara borta, men den kanske bara befann sig en liten bit bort.
Här är staren i sällskap med en björktrast som sitter upp till vänster i den snötyngda björken nära Gropabäcken.

Bästa hälsningar och på återseende!
Hjälp Ukrainas folk!
Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra
och inte hatar varandra dödar varandra
genom beslut av gamla människor som känner varandra
och hatar varandra men inte dödar varandra.
//Dan