Biologisk mångfald 20200822

Det finns även en vanlig korsspindelart som på latin heter, ”Nuctenea umbratica”, som också finns i våra hus och hem. På svenska kallas den ibland radhusspindel eller skuggspindel och kanske kan den förväxlas med bildens fettspindel. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.Harkrankar ”Tipuloidea” är en överfamilj inom underordningen myggor, vilken omfattar mer än 13 000 arter och vars systematik är omdiskuterad. De känns igen på sina mycket långa ben och kan i Sverige kan ha ett vingspann från 5 millimeter upp till 65 millimeter. De två knappnålslika strukturerna strax bakom vingarna är tillbakabildade vingar som nu fungerar som svängkolvar och gyron vid flygning. Detta är kanske en kärrharkrank som är en av de större harkrankarna men som också är mycket lik arten och släktingen kålharkrank. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Kvadratspindel, ”Araneus quadratus”, är en spindel som tillhör familjen hjulspindlar. Arten förekommer i större delen av Europa och österut genom centrala Asien till Japan. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Rybs är en ettårig oljeväxt, nära släkt med rova och åkerkål men även med raps. Raps är en oljeväxt med karakteristiskt gula blommor och är nära besläktad med växter som kål, kålrot och rybs. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Raps, ”Brassica napus”, och dess underart kålrot, är storväxta, kala, ett- eller tvååriga örter. Stjälken blir meterhög och är något grenig upptill. Bladen är kala och blågröna samt ofta med blådaggig yta. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Stinksvamp eller liksvamp, ”Phallus impudicus”, är en svampart i familjen stinksvampar och den växer på multnande material från löv- och barrträd. Häxägget är förstadiet till stinksvampen och fruktkropparna växer upp i augusti. Det slemlager som täcker svampen innehåller svampens sporer. Den särpräglade lukt svampen utsöndrar lockar till sig flugor som äter as. Flugorna äter av slemlagret och sprider därigenom sporerna. Foto Fredrik Törnberg, Skillingaryd.
Fröställningar av åkertistel och att dessa frön är vindspridda är väl tämligen självklart. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Svart huggorm, fotograferad på golfbanan i Hook av Fredrik Törnberg, Skillingaryd. Alla svenska ormar är fridlysta och enligt miljöbalken är det förbjudet att inom landet döda, skada, fånga eller på annat sätt insamla vilt levande exemplar av alla svenska ormarter. Utan hinder av ovanstående förbud är det tillåtet att infånga och flytta vilt levande exemplar av huggorm när den påträffas på tomtmark. Om det inte är möjligt att fånga huggormen, och någon annan lämplig lösning inte finns får huggormen dödas. Att flytta huggormar från tomten kan endast rekommenderas om du är van vid att handskas med ormar.
Svart huggorm, det latinska namnen på huggorm, ”Vipera berus”, kommer från det latinska namnet ”vipera” som just betyder huggorm. Foto Fredrik Törnberg, Skillingaryd.
Svart huggorm är bara en färgvariant på den "vanliga" sicksack-randiga huggormen. Foto Fredrik Törnberg, Skillingaryd.

