Jätte-enen i Ryd, gröna mätare och lurviga larver 20200807

Enen i Ryd är i sanning en jätte och mäktig att skåda och benämningen enbuske har förlorat sin betydelse och eneträd är verkligen en bättre beskrivning på vad man får se vid ett besök i Ryd.
Jätte-enen i Ryd är inte heller fridlyst vilket den naturligtvis borde vara. Foto Lo Claesson, Vaggeryd.

Jätte-enen i Ryd visade sig efter en mätning vara hela 17,17 meter hög och är med det världens högsta en, ”Juniperus communis”, mätningen genomfördes av biologerna Kouta Räsenen och Fredrik Jakobsson.
Ryd-enen är med andra ord världens högsta ”Juniperus communis”, den i Sverige enda vildväxande arten i ensläktet, men det finns hela 10 meter högre enar i delstaten Oregon, USA, men dessa tillhör arten ”Juniperus occidentalis”. Foto Lo Claesson, Vaggeryd.

Ryd-enen kanske kan vara mellan 500-600 år gammal och ”föddes” då under 1400-talet eller 1500-talen.
Vaggeryds kommun har därmed fått en världsmästare i klassen ”Världens högsta Juniperus communis”! Foto Lo Claesson, Vaggeryd.

Dagfjärilsmätare, ”Geometra papilionaria”, flyger från slutet av juni och in i augusti och det är en nattfjäril, en mätare, som man faktiskt kan hitta även under dygnets ljusa timmar.
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd

Dagfjärilsmätaren är grön med två hela eller uppdelade vita band på bägge vingovansidorna. Den kan bli drygt 5 centimeter mellan vingspetsarna och i formen påminner den mer om en dagfjäril än en mätare, och det är därför den heter just dagfjärilsmätare.
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd

Arten dagfjärilsmätare förekommer över praktiskt taget hela landet, men blir ovanligare norrut och den saknas i fjällkedjan samt flyger i lövskog och på hagmarker. Larven lever på björk, al, hassel och sälg och förpuppning sker i löst sammanspunna blad på marken.
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd
Foto Linn Törnberg, Skillingaryd




Bästa gälsningar
//Dan