Nedan är en lista över naturreservaten i Jönköpings län. Ut i naturen och besök dessa vackra och spännande platser. Visa hänsyn och skräpa inte ner, med andra ord, följ regelverket här också!
När ni följer länkarna nedan kommer ni till en kortare information via Wikipedia, men det finns också en länk till Länsstyrelsen i Jönköping under rubriken "Källor" längre ner på respektive sida där ni kan läsa mer om platsen.
Observera att det är långt ner till övriga bilder i min krönika men de finns där så missa inte fortsättningen av Dumme mosse! Scrolla bara nedåt!
Björkenäs
Degla lövskog
Hyllingen
Nynäs
Vållingsön
Åsens utmark
Eksjö kommun
Hackarevikens naturreservat
Hässleby-Silverån
Kakelugnsmossens naturreservat
Klinten
Kvänsås bokar
Norrsånna lövskog
Skurugata naturreservat
Solgens centrala övärld
Solgens norra övärld
Solgens södra övärld
Stuverydsbäckens naturreservat
Gislaveds kommun
Anderstorps Stormosse
Dravens naturreservat
Ettö naturreservat
Fegen
Isaberg
Nennesmo
Sandseboskogen
Svinhultsåsens naturreservat
Värö naturreservat
Gnosjö kommun
Anderstorps Stormosse
Brokullens naturreservat
Ettö naturreservat
Klosjöns naturreservat
Långelaggens naturreservat
Marieholmsskogens naturreservat
Store Mosse nationalpark
Uppebo naturreservat
Habo kommun
Baremosse
Domneån
Dumme mosse
Fiskebäck
Gagnån
Habomossen
Hornån nedre
Haboskogen
Hökensås
Hökesån
Hökesån nedre
Knipån nedre
Knipån Kivarps naturreservat
Skämningsfors naturskog
Stora Kärrs bokskog
Jönköpings kommun
Angerdshestra prästskog
Bergets naturreservat
Boerydsbergets naturreservat
Bondbergets naturreservat
Bosgårdsbrantens naturreservat
Bottnaryds urskog
Brattabergets naturreservat
Domneåns naturreservat
Dumme mosses naturreservat
Erstad kärrs naturreservat
Eskilstorps ormgranar
Farbergskärrets naturreservat
Fåglarödjans naturreservat
Girabäckens naturreservat
Gisebobrantens naturreservat
Huskvarnabergens naturreservat
Häggeberga och Granbäcks lövskogar
Högemålsbrantens naturreservat
Ingaryd
Jordanstorp
Kattehålets naturreservat
Klevabergens naturreservat
Klevenbrantens naturreservat
Komosse
Komosse södra
Krakhultabäckens naturreservat
Källenäs naturreservat
Lyngemadssjön
Målabråtens naturreservat
Nyckelås naturreservat
Rocksjöns naturreservat
Rosenlunds bankar
Råbyskogens naturreservat
Röjebergets naturreservat
Sandvik-Västanå naturreservat
Sjöbergens naturreservat
Skams håls naturreservat
Slottsbergets naturreservat
Strömsbergs naturreservat
Strömsholmsskogens naturreservat
Säbybrantens naturreservat
Tabergs naturreservat
Uvabergets naturskog och Ramlaklint
Uvaberget Tenhult
Vista kulle
Vretaholms eklandskap
Västanå naturreservat
Mullsjö kommun
Baremosse
Nyckelås
Ryfors gammelskog
Nässjö kommun
Barkerydssjöns naturreservat
Bäckafalls naturreservat
Eketorp
Lövhults naturreservat
Vikskvarns naturreservat
Sävsjö kommun
Brunnsekärret
Hatten
Kråketorpsskogen
Rönnbergen
Västermarken
Tranås kommun
Ekbergsparken
Holavedens urskog
Huluskogen
Illernområdet
Romanäs
Rubban
Stänkelstorp
Älmås askskog
Vaggeryds kommun
Brokullens naturreservat
Gärahovs storäng
Hattens naturreservat
Lilla Kungsbackens naturreservat
Lyngemadssjön
Långö mosse och Svanasjöns naturreservat
Mässebergs naturreservat
Stensjökvarnsskogen, fellänkat, rätt länk se nedan
https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat/naturreservat/stensjokvarnskogen.html
Tjurhults mosses naturreservat
Östermoskogens naturreservat
Vetlanda kommun
Bockaström
Drags udde
Färgsjömon
Helvetets håla
Huvabackens naturreservat
Höghult
Höghult södra
Illharjen
Karlstorps tallskog
Kråketorpsskogen
Kulla
Linneåns mader
Nävelsjön
Oxhagsberget
Runneryds bokar
Stolpaberg
Stora och Lilla Fly
Stora Illharjen
Sundsängen
Svarta hål
Sällevadsåns dalgång
Tjusthult
Vintermossen
Värnamo kommun
Bodabergs naturreservat
Bokedungen
Brunnstorps naturreservat
Dravens naturreservat
Färjansö naturreservat
Gåeryds rasbranter
Högakulls naturreservat
Kroppsjöns naturreservat
Labbramsängens naturreservat
Lundsbo bokskog
Moens naturskog
Rusarebo naturreservat
Skilsnäs naturreservat (Jönköpings län)
Slättö sands naturreservat
Stora Grönlids naturreservat
Store Mosse nationalpark
Södrabo bokskog
Vinsta
Åminne naturreservat
Åråns naturreservat

I Sverige och i många andra länder är naturreservat ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur. Naturreservaten utgör cirka 85 procent av den yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken.
När ett naturreservat är bildat markeras gränserna av stolpar med en snöstjärna på blå botten, här gör tallbarken botten och samtidigt visas vandringsleden. Nationalparker markeras med en motsvande guldstjäna.

Dumme mosse är ett av länets största, mest varierade myrområden med många olika våtmarkstyper. Vida kala mossar av olika slag, glest trädbevuxna kärr, öppna mader och sumpskogar är några exempel. Naturreservatet bildades år 1967 och utvidgades år 1998, arean omfattar idag 2 934 hektar.
Syftet med naturreservatet är att bevara myrens naturliga hydrologi så att myrkomplexets olika delar bildar en helhet för växt- och djurliv. Även friluftslivets intressen ska tillvaratas, om de inte motverkar naturvårdsintresset.
Dumme mosses största delar upptas av kala högmossar. Blöta höljor och torra tuvor ger en mosaikartad växtlighet med dominans av vitmossor och starr. Växtlivet på mossen har inslag av både nordliga, östliga och västliga arter som dvärgbjörk, skvattram, klockljung och myrlilja. Vattendragen som går igenom mossen omges huvudsakligen av näringsfattiga kärr. Strax söder om riksväg 40 ligger ett större medelrikkärr med bland annat knagglestarr, gräsull och ängsnycklar.
Mossen har ett rikt fågelliv. Ute på mosseplanet kan du under våren och sommaren stöta på ljungpipare, storspov, grönbena och trana. Under de tidiga morgontimmarna hörs orrarnas bubblande läte när de spelar på de öppna mossplanen. Enkelbeckasinen spelar på kvällarna. Ängspiplärkan är den vanligaste småfågelarten på mossen tätt följd av buskskvättan som häckar i de delar av mossen där småträden växer lite tätare. I skogsområdet är korsnäbbar, hackspettar och mesar vanliga. Under vinterhalvåret kan man se kungsörn jaga över mossen.
Myrarna kan kallas södra Sveriges sista vildmarker. Här doftar det skvattram och här finns ofta ett rikt djur- och växtliv. Myrar är ett sammanfattande namn för mossar och kärr. Smålands myrar är till största delen uppbyggda av vitmossa med större eller mindre inslag av rötter och fibrer från tuvull och tuvsäv.
Totalt sett har Sveriges myrar minskat i antal. Kvävenedfall hotar den naturliga växtligheten, utdikning och torvbrytning har blivit ett växande hot. Ett hot att ta på allvar eftersom våtmarker, som exempelvis myrar, är mycket värdefulla ur ett ekologiskt perspektiv. De kan dämpa stora vattenflöden och samtidigt fungera som naturliga reningsverk av förorenat vatten.
Dumme mosse är väl anpassat för friluftsliv. I naturreservatet finns det 10 kilometer spångade leder och en 5 kilometer tillgänglighetsanpassad led där du kan ta dig fram med rullstol eller med barnvagn. I naturreservatets norra del kan du ta dig fram med skidor under vintertid längs de markerade skidspåren. Det finns grillplatser med utlagd ved och rullstolsanpassade bänkar och bord med regnskydd. Från den södra parkeringen till grillplatserna är avståndet cirka 1 kilometer. I naturreservatets södra del finns parkeringar längs den gamla banvallen.
Här vid randen av den stora mossen har människor bott under långa tider och på bilden ser man tre forntida gravar vilket tyder på att här funnits en järnåldersgård. Närmst oss ser man en nutida lämning i form av en kolbotten.
Här visar bilden informationsskylten till förra bildens gravar och kolbotten. Jag hoppas min bild är läsbar!
Breda, fasta och lättgångna vandringsleder som också är anpassade för rörelsehindrade och rullstolsbundna är typiskt för naturreservatet Dumme mosse.
Det var i detta området som lappugglan satt härom dagen, dock inte när vi var på besök.
Lappuggla eller gråuggla, ”Strix nebulosa”, häckar oftast i gamla ormvråksbon eller hökbon men ibland även i höga stubbar. Namnet användes första gången år 1824 och är en översättning av det gamla latinska namnet ”Strix lapponica”.
Första fyndet av lappuggla i Sverige är från åren före år 1786 och den första konstaterade häckningen är från trakterna av Jokkmokk år 1843. Även om den sedan haft en ganska regelbunden förekomst i norra Sverige så är det först i mitten på 1960-talet som en kraftigare ökning skett söderut. Under slutet av 1980-talet beräknades antalet häckande par i landet uppgå till mellan 200-500 par och som så många andra ugglor varierar lappugglan kraftigt i antal år från år beroende på gnagartillgången.
Häckningsmiljön ska helst bestå av högstammig granskog, gärna med inslag av tall- eller lövskog och gärna i närheten av myrar eller andra gläntor, precis som här på Dumme mosse men här har den inte häckat ännu.
Lappugglan är en stannfågel men vissa individer kan ibland röra sig söderut i landet och vårt första möte med lappugglan var i Halland vid Skummeslöv, på gränsen till Skåne.
Besöker ni Dumme mosse under julhelgerna så håll utkik efter denna stora, vackra och ibland orädda uggla, vår näst största efter berguven, "Bubo bubo".

I kanten av vandringsleden stod några sillkremlor och dessa utgör ett komplex med flera olika arter där alla är läckra matsvampar.
Hatten som ung halvklotformad men med åldern blir den välvd till utbredd och slutligen får den en nedsänkt mitt. Den är klibbig i fuktig väderlek med en mycket varierande hattfärg beroende på art, en del är röda i olika mörka nyanser, andra går i olivgrönt till smutsbrunt.
Skivorna är urnupna, vita till gräddgula och vid tumning brunfläckiga.
Foten är vit, ofta med inslag av rött. Köttet är vitt, vid tumning och med åldern gulbrunt. Lukten är karaktäristisk och påminnande om skaldjur, smaken är mild.
Den för arterna sillkremlor typiska lukten av skaldjur kan dock vara svag hos unga exemplar eller om fruktkropparna är kalla. Om man tar en bit av svampen och värmer i handen en stund så brukar lukten framträda.
Kanske är det arten gransillkremla, ”Russula favrei”, som min bild visar.
Det finns gott om rastsoffor utmed lederna på Dumme mosse, för de trötta eller bara för de som vill i stillhet njuta av naturens storslagenhet.
Hållplats Bäcken är en fin plats nära bron över Jäboåns rinnande vatten. Det finns ett litet berg att klättra på och en strand där man kan balansera på tuvor och kanske bli blöt om fötterna. Det är också nära till skogen att gå utanför leden och hitta nya platser.

Rastplatsen vid Hållplats Bäcken har bänkar och bord där du kan duka upp en fika eller utomhuslunch mitt emellan skogen och bäcken med det lugnt flytande vattnet i Jäboån.
Välkomna till "Dumme mosse naturreservat", del 2, om några dagar!
Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan