Floden Una i Bosnien-Hercegovina 20200706

Bosnien nämns i skrift för första gången på 800-talet och ordet Bosnien kommer från det illyriska ordet Bosona, ett ord som betyder rinnande vatten.

Man kan utgå från att namnet kommer från den magiska floden Una som man ser på bilden, Una som på latin betyder ”den enda”, den enda floden. Floden Una räknas än idag till en av Europas renaste floder och skänker liv åt 170 olika medicinska växtarter, 28 olika arter av fiskar och floden är en livsviktig del i 130 fågelarters liv. Här omkring lever björnar tillsammans med vargar och rävar, men där det finns liv finns det även död. I snitt dör sju personer varje år i floden och att försöka bemästra den utan en kunnig guide eller ”skipper” är lika med livsfara.

Läs en spännande artikel om en paddeltur utmed floden Una, https://www.utsidan.se/cldoc/att-aventyra-med-livet-som-insats.htm. Foto Amer Ramic, Skillingaryd.

Una är en flod som rinner igenom västra Bosnien-Hercegovina och utgör en del av Bosniens gräns mot Kroatien. Una är en biflod till floden Sava. 

Floden innehåller bland annat en fors med ett vattenfall som är över 24 meter högt vilken många turister låter sig falla ner i med speciella båtar, flytväst och hjälm på huvudet naturligtvis! På bilden ser vi även en gräsand. Foto Amer Ramic, Skillingaryd.

I floden Una finns bland annat den mycket sällsynta och majestätiska Donaulaxen, ”Hucho hucho”, kallad ”Mladica” på bosniska språket, en art som ursprungligen uppstod i Donaus avrinningsområde i Europa men har införts på andra håll på kontinenten. Fisken är numera utrotningshotad i nästan alla vatten på grund av överfiske i århundraden, vattenföroreningar och flodregleringar samt vattenkraft. Idag lever arten i Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Ukraina, Kroatien, Slovenien, Montenegro och som här i floden Una i Bosnien-Hercegovina.

Donaulaxens kropp är betydligt längre än hos andra laxfiskar och huvudet är också långt, i sidled tillplattat, men munnen är stor och har starka tänder. Fenorna är relativt små, men fettfenan är litet större än hos de flesta laxfiskar. På den grönaktiga till rödbruna ryggen finns flera mörka fläckar. Sidorna är mera kopparfärgade, och buken är silvervit. Donaulaxen blir normalt upp till 70 centimeter lång, men kan nå upp till 1,5 meter och väga över 50 kilogram, som alla fiskar växer den hela sitt liv.

Donaulaxen är en flodfisk som föredrar kallt, syrerikt vatten och den är därför mycket känslig för vattenföroreningar.

De unga fiskarna livnär sig på olika små vattenlevande djur, som insektslarver. Större fiskar tar större byten, som andra fiskar, reptiler, groddjur, vattenlevande smådäggdjur och vattenfåglar. Arten kan bli över 20 år gammal. Fri bild.

Donaulaxen blir könsmogen inom 3–4 år för hanar, 4–5 för honor och den leker på våren, från mars till april, ibland även i maj. Honorna lägger mellan 5 000-15 000 romkorn med en diameter på mellan 4-5 millimeter på grusbottnar i strömmande vattendrag och som kläcks efter 25-40 dagar. Båda föräldrarna vaktar äggen under den första tiden.

Ett inplanteringsförsök av arten Donaulax gjordes år 1964 i Jämtland och Hälsingland i Sverige. Året innan importerades rom från Jugoslavien, och det resulterande i ettåriga Donaulaxar som inplanterades i maj året efter i Hammarforsens magasin i Indalsälven i Jämtland, och i Rexforsån vid övre delen av Harmångersåns övre lopp i Hälsingland. Försöket misslyckades dock.

Världsrekordet på Donaulax är hela 58 kilogram och den fisken fångades år 1938 av Halil Sofradžija i Drina, Dragojeviča buk i Bosnien-Hercegovina! Fri bild.

Bästa hälsningar

//Dan