Kantareller i mängder 20200716

Observera att samtliga bilder i denna krönika visar den gula kantarellen, "Cantharellus cibarius"!
Kantareller, namnet kommer av franskans ”chanterelle”, som i sin tur kommer av nylatinets ”cantharéllus” för ”liten bägare”, som är en diminutivform av latinets ”cántharus” som betyder ”dryckesbägare”, som i sin tur kommer av grekiskans ”kántharos” för ”dryckeskärl” eller ”bägare”, vilket är ett gemensamt namn på flera arter basidiesvampar, många utan närmare släktskap.









Orange kantarell ”Cantharellus friesii”, är en sällsynt lövskogsart hittad i södra Sverige.
Svartnande kantarell ”Craterellus melanoxeros”, är en tunnare, gulaktig svamp som med tumning och ålder svartnar, den är sällsynt.
Trattkantarell, ”Craterellus tubaeformis”, hittar du mest i barrskog. Svampen har en grå till gråbrun hatt, gråaktiga åsar och en gul fot, den är ofta mycket rikligt förekommande och är en bra matsvamp. Trattkantarell har även en gul varietet som heter ”Craterellus tubeaformis” varianten ”lutescens”.

Här kommer ytterligare några exempel på olika arter med kantareller, men bilderna visar fortfarande arten gul kantarell, ”Cantharellus cibarius”.
Grå kantarell, ”Craterellus cinereus”, hittar du oftast i hasseldungar och den växer vanligen i knippen, tuvat. Det är en grå till svart svamp som mycket påminner om svart trumpetsvamp, men den senare har helt slät undersida, medan grå kantarell har åsar. Grå kantarell är sällsynt.
Rödgul trumpetsvamp, ”Craterellus lutescens” påminner mycket om trattkantarellen, men har brun hatt och en gulare undersida med otydliga åsar. Denna svamp växer oftast lite fuktigare än trattkantarellen, leta efter den i kärrkanter i barrskog. Arten är en bra matsvamp.

Svart trumpetsvamp, ”Craterellus cornucopioides”, är en grå till svart svamp som växer i mossiga barrskogar, under ekar och i hassellundar. Den har en helt slät utsida som ibland kan vara en aning rynkad. Arten påminner om en trumpet till formen. Bra matsvamp.
Kruskantarell, ”Craterellus sinuosus”, kallas ibland också för krusig trumpetsvamp. Den ser ut som många små trattkantareller som är hopväxta. En tillräckligt stor tuva kan även påminna om en blomkålssvamp. Kruskantarell är sällsynt så låt den vara ifred.
Observera att alla de nämnda svamparna kan förekomma med stora färgvariationer.

När vi försiktigt hade plockat upp förra bildens kantarellfamilj räknade vi till hela tolv olika fruktkroppar. Det var vackert att skåda!

De gömmer sig väl i den täta markvegetationen så det gäller att inte ha för bråttom när man ska leta svamp i allmänhet och kantareller i synnerhet. Tre dagar tidigare hade vi cyklat samma runda och inte hittar en enda kantarell så det gamla uttrycket "som svampar ur jorden" i betydelsen "plötsligt uppdykande" stämmer väl åtminstone när det gäller svampar.

Bästa hälsningar
//Dan