Västra lägret - flora och fauna 20200625

Gurkspindel, ”Araniella cucurbitina”, är en spindel i familjen hjulspindlar. Honor kan bli upp till 8 millimeter, hanar bara upp till 5 millimeter. De väver sina nät mellan blad och blommor.
Bladlöss har världsvid utbredning och omfattar cirka 4 500 arter, varav omkring 560 finns i Sverige. Arterna delas in i 25 familjer, varav tio förekommer i Sverige.

Alla bladlöss lever av att med hjälp av en sugsnabel suga saft ur växter, ofta artspecifikt, det vill säga, en bladlusart väljer en viss växtart. Mycket av den intagna födan passerar genom tarmen och utsöndras i form av flytande, starkt sockerhaltiga exkrementer, så kallad, honungsdagg.

Honungsdaggen attraherar många myror, som i viss mån försvarar och sköter om bladlössen.

Nyponros, ”Rosa dumalis”, är den vanliga rosarten i södra och mellersta Sverige och är allmän från Skåne till Ångermanland. Den växer i skogsbryn och hagar, eller i igenväxande ängsmark.

Daggros, ”Rosa glauca”, är en ursprungligen odlad och numera naturaliserad art som är ganska vanlig i södra Sverige. Den härstammar från Centraleuropa och påträffas i vägkanter, skogsbryn och på kulturmark.

Daggrosen är lätt att känna igen på bladverkets blågrå och mer eller mindre rödanlupna färg och de relativt små mörkrosa blommorna.
Hagtorn användes förr som häckväxt och den hårda veden användes bland annat till hammarskaft, trissor med mera och enligt äldre författare kunde blommor och blad utnyttjas till te, frukten till nödbröd och barken kunde användas till färgning. Numera odlas flera arter, sorter och hybrider av hagtorn som prydnadsträd i trädgårdar och parker.

Hagtornsarterna är delvis svåra att skilja från varandra, dels för att de är variabla i utseende, dels för att de kan hybridisera med varandra. Min gissning är att detta är en hybrid med stor del trubbhagtorn och någon annan eller några andra hagtornsarter. Om någon vet, hör av Er!

Bästa hälsningar

//Dan