En vänlig grönskas rika dräkt, Södra Duleved 20200529

 
Vad passar väl bättre till dessa vackra vyer över Södra Duveled än den likaledes vackra psalm 201 "Sommarpsalm".
 
 
Texten och melodin till "Sommarpsalm”, eller "En vänlig grönskas rika dräkt”, som den också kallas, är skriven av Carl David af Wirsén år 1889 och komponerad av Waldemar Åhlén.
 
 
En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtes-ängar; och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden.
 
 
Sin lycka och sin sommar-ro de yra fåglar prisa; ur skogens snår, ur stilla bo framklingar deras visa. En hymn går opp med fröjd och hopp från deras glada kväden från blommorna och träden.
 
 
Det är inga bronsåldersgravar som man ser i kullarna utan eroderad Vaggerydssyenit, lite hårdare i kullarna och lite mjukare i dalarna.
 
 
Backsipporna är på väg att blomma över även här i Södra Duveled men de sprider sig inom området vilket är roligt att se.
 
 
Skogsnäva eller Midsommarblomster är redan i blom på sina ställen trots att det är en månad kvar till denna sommarens stora högtid.
 
 
Skogskovallen med de två små blommorna i par kan ibland vara svåra att skilja från släktingen ängskovall.
 
 
Den mäktiga och spärrgreniga tallen på skogsbingelkullen är ett naturens eget konstverk, väl inbäddad i hasselbuskarna i hässlet.
 
 
Skogsbingel, ”Mercurialis perennis”, är en flerårig ört med krypande jordstam som förekommer som en tämligen sällsynt lundväxt, i södra Sverige upp till mälartrakterna.
Örten växer på fuktig näringsrik mark, helst i lövskog men blott sällan i barrskog och på sina lokaler växer den vanligen i stora massor med mörk, blåaktig grönska.
Växten är giftig, ger irritation på slemhinnorna.
Skogsbingeln är en tvåbyggare, det vill säga, den har skilda hon- och hanplantor.
 
 
Backförgätmigej, "Myosotis ramosissima", blommar rikligt i de torrare delarna av Södra Duveled.
 
 
Knölbräckan eller Mandelblomman är också i full blom, eller för att citera Evert Taube i hans Sjösala vals, "Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol", vilka alla finnes här.
 
 
Vätterosen blommar rikligt i år, jag räknade snabbt till minst 25 blommande individer.
 
 
Även jungfrulinet har ett bra år och kunde räknas i hundratal, dock mest blå i år.
 
 
Svinrot eller kornfibbla är ytterligare en art på spridning inom området vilket är mycket roligt.
 
 
Bästa hälsningar
//Dan