Haverdalsreservatet, norr om Halmstad, del 7 20201029

Äntligen är vi framme vid havet vid Haverdalsstrand där Kattegatts vågor böljar mor strand. Stranden känns öde och tom på både människor och fåglar bortsett från några gråtrutar och skrattmåsar som gungar i bränningarna från en måttlig sydvästlig vind.

Det ligger 1000-tals av små vita minihjärtmusslor som strandat i sanden i bränningszonen.
Hjärtmusslan, ”Cerastoderma edule”, lever nedgrävd i sandstränder där den kan förekomma i stora mängder. Skalfärgen är smutsvit till gulbrun. Den har tydliga åsar som går från toppen ned till skalkanten. Dessa åsar är också synliga på skalets insida. Mindre exemplar är svåra att skilja från flera andra hjärtmusselarter i våra vatten.


Man måste vara rädd om de gräsarter som växer i sanden ty deras rotsystem håller dynerna på plats här vid Haverdalsstrand som annorstädes i dynområderna längs västkusten. Arterna sandrör, "Ammophila arenaria", och strandråg, "Leymus arenarius" är de klart dominerande sandbindarna i dynlandskapen. Sandröret kallas även för marhalm eller margräs och strandrågen kallas också för strandhavre.



Läs och lär om vådan av att pantera in främmande arter som bland annat sandbindare, i detta fall gäller det den vackra men oerhört invasiva arten vresros, "Rosa rugosa".

Det var en strid ström av grågäss som lämnade vattnet vid Haverdalsstrand och flög in emot åkrarna inåt landet för att leta föda.



Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan