Gästnaturfoto och biologisk mångfald 20210815 Krönika 279

Allmän fjädertofsspinnare, "Orgyia antiqua", foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Källarspindel, foto Anette Blomén, Skillingaryd.
Månlåsbräken, Nyholmstrakten, foto Lena Karlsson, Skillingaryd.
Pantersnigel, förr Panterfläckad snigel, ”Limax maximus”, är en art i familjen kölsniglar. Ingen så kallad skadlig snigel men ovanlig så var rädd om den, foto Anette Blomén, Skillingaryd.
Manteln hos pantersnigeln är mörkfläckig, och kroppen har fläckar och diffusa längsband. Snigeln kan bli mer än 15 centimeter lång. Arten är ursprungligen införd i Sverige, sannolikt från Sydeuropa, och lever här företrädesvis i trädgårdar och parker, foto Anette Blomén, Skillingaryd.
Påfågelöga, foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Snårvindan blommar i Ramsvik i Bohuslän, foto Jörgen Lindqvist, Skillingaryd.
Tegelbock, "Anastrangalia sanguinolenta", foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Att gripa det sista "halmstået", tycks gälla för denna tegelbock, foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
Tegelbocken lever i barrskog och larverna utvecklas i gammal död ved av tall och gran, samma stam kan användas i årtionden. Både lågor och högstubbar utnyttjas, men veden ska vara relativt torr. Larvutvecklingen tar åtminstone två år. De vuxna skalbaggarna kan ses på blommor från midsommar till slutet av juli, till exempel på mjölkört, älggräs, röllika och prästkrage.
Vinbärsfuks, ”Polygonia c-album”, är en art i familjen praktfjärilar. Den har ett vingspann på mellan 62–87 millimeter. Vingarna är rödbruna med mörka teckningar på ovansidan och undertill brunmarmorerade med en vit c-teckning på bakvingen. Vingarnas sidokanter är ojämnt tandade.
Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
I Sverige är arten vinbärsfuks tämligen allmän norrut till Lycksele lappmark. Den flyger i skogsgläntor, parker och trädgårdar i juli–september och efter övervintring åter på våren. Larven lever på nässlor och humle samt olika lövträd och buskar. Foto Oddbjörn Nilsen, Hestra.
En lycklig geting i Långasand som blivit bjuden på en liten bit kokt skinka från min frukostsmörgås som den med viss möda tar med sig till sitt hem, foto Anette Blomén, Skillingaryd
För första gången utannonserar Rikare trädgård ”Årets trädgårdskryp”. År 2021 går utmärkelsen till gräsgrön guldbagge som också kallas för guldsmed. Syftet med ”Årets trädgårdskryp” är att uppmärksamma de små, ofta okända djuren som lever bredvid oss, hjälper till med trädgårdsarbetet och som är fascinerande att lära känna. Foto Anette Blomén, Skillingaryd.
Guldbaggen, "Cetonia aurata", flyger ofta i solsken och till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.
Det är första gången som Rikare trädgård utannonserar ”Årets trädgårdskryp”. I år 2021 går utmärkelsen till bildens art gräsgrön guldbagge, "Cetonia aurata".
Syftet med ”Årets trädgårdskryp” är att uppmärksamma de små, ofta okända djuren som lever bredvid oss, hjälper till med trädgårdsarbetet och som är fascinerande att lära känna. Foto Anette Blomén, Skillingaryd.
Rikare trädgård har två mål, dels att skapa en samlingsplats för allt som är värt att veta om biologisk mångfald i odlingar på Rikaretradgard.se och dels att nå ut med information till och inspirera Sveriges odlare att ta hänsyn till våra inhemska växter och djur. Det finns en enorm potential gömd i Sveriges många hårdklippta gräsmattor. Med en större förståelse för och hänsyn till djuren i närnaturen kan odlare dessutom få gratis hjälp från små trädgårdsarbetare. Det är verkligen insatser där alla blir vinnare. Rikare trädgård är ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år.
Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan