Gott slut och Gott nytt 20211231 Krönika 340

Istället för mer eller mindre livsfarliga nyårssmällare och nyårsraketer som dessutom innehåller många mycket otrevliga metaller och annat för naturen, och för oss samt allt levande i övrigt, farliga och förorenande ämnen ska jag visa er den ultimata nyårsraketen då himlen är klar, det vill säga, vår närmaste stjärna som är vår egen vackert gula sol.
Kanske är den halvfärdiga skulpturen vid Nya Mejeriet i Skillingaryd en hyllning till denna livets absoluta förutsättning här på vår planet.
Metaller och kopparoxider som används i fyrverkerier för att få följande färger är följande:
Barium för grönt, Kalcium för rödorange, Kalium för violett, Litium för djuprött, Natrium för gulorange, Strontium för rött, Zink för ljusgrönt, Antimon för blekgrönt, Selen för ljusblått, Koppar(I)oxid för blått och Koppar(II)oxid för turkos. Förr men inte längre, på grund av sin giftighet, användes dessutom Tallium för ljusgrönt, Bly för blått och Arsenik för ljusblått.

Det är kallt och soligt samt blixtrande vackert när vattnets iskristaller draperar allt i naturen. Mitt i trädridåerna rinner Lagan där temperaturen i det rinnande vattnet fortfarande är över den så kallade nollan.

Vad skulle vi göra utan vatten, svaret är inget för då skulle vi inte finnas, livet som vi känner det behöver vatten.
Följ med på en historisk resa om denna fantastiska och samtidigt mycket märkliga molekyl som vi kemiskt kallar H2O.

Aristoteles var en grekisk filosof och astronom, född 384 före Kristus i Stageira på halvön Chalkidike, död 322 före Kristus i Chalkis. Han blev således 62 år gammal vilket på den tiden får betraktas som en relativt hög ålder.

Jan Baptista van Helmont, född 12 januari år 1577 i Bryssel, död 30 december år 1644, var en belgisk läkare.
Robert Boyle, född 25 januari år 1627 på Lismore Castle, död 31 december år 1691 i London, var en irländsk naturforskare och kemist.
Antoine Laurent de Lavoisier, född 26 augusti år 1743 i Paris, död 8 maj år 1794 i Paris, var en fransk naturforskare som har kallats ”den moderna kemins fader”.

Henry Cavendish, född 10 oktober år 1731 i Nice, Frankrike, död 24 februari år 1810 i London, var en brittisk kemist och fysiker.

William Nicholson, född 13 december år 1753, död 21 maj år 1815, var en engelsk fysiker, kemist, journalist, översättare och utgivare.
Anthony Carlisle, född 15 februari år 1768 i England, död 2 november år 1840 i London, var en engelsk kirurg och gjorde år 1800 den viktiga upptäckten av elektrolytisk sönderdelning av vatten i väte och syre.

John Dalton antog i sin år 1803 presenterade atomteori att vatten var sammansatt av en väteatom och en syreatom(H1O1) och gav, utifrån vattnets experimentellt funna viktsammansättning 1:8. Detta (H1O1) var dock fel och korrigerades 10 år senare av Berzelius till (H2O1) som korrekt skrivet blir (H2O).
John Dalton, född 6 september år 1766 i Storbritannien, död 27 juli år 1844, var en brittisk kemist och fysiker som är mest känd för sina pionjärinsatser vad gäller atomens uppbyggnad.

Jöns Jacob Berzelius, född 20 augusti år 1779 i Väversunda vid sjön Tåkern i Östergötland, död 7 augusti 1848 i Stockholm, var en svensk friherre, kemist och naturforskare, som har fått epitetet ”Den svenska kemins fader”.





Åtskilliga mytologier låter skapelsen föregås av ett världshav, en ur-ocean, så till exempel den bibliska framställningen i Första Mosebok.

I såväl grekisk som germansk mytologi avgränsades dödsriket av vattendrag, i andra kulturer ligger de dödas land hinsides oceanen.


Älvor är övernaturliga väsen som i svensk tradition uppträder kollektivt och tänks hålla till ute i naturen, vanligen i kullar, gravhögar, berg och skogar. I nyare tradition har älvorna konsekvent uppfattats som kvinnliga väsen, men en älvakung omtalas dock i äldre svenska källor. Ordet älva är en femininform av det fornnordiska alf och motsvaras av tyska Alp för ”mara” och engelska elf där den vanligare engelska termen fairy har ett litterärt ursprung och är inlånad från franskan.
Den sentida skandinaviska tron på älvor har, utöver namnet, mycket litet gemensamt med den fornnordiska alftraditionen men desto mera med västeuropeiska, främst keltiska, föreställningar, som möjligen kan ha överförts till de nordiska folkens föreställningsvärld genom tidigmedeltida, västerifrån komna ballader. Redan där möter de motiv som dominerar i senare älvtro, nämligen att älvorna dansar och sätter sjukdomar på människor, så kallad älvablåst. Ofta förklaras detta med att den sjuke passerat över eller smutsat ned i en ”älvring”, ett fenomen som tidigast omtalas av Olaus Magnus. Olaus Magnus, född i oktober år 1490 i Skänninge, död 1 augusti år 1557 i Rom, var en svensk präst, titulärärkebiskop av Uppsala katolska stift samt diplomat, humanist, etnolog och kartograf.
Älvorna uppfattades på sina håll i östra Sverige ännu i början av 1900-talet huvudsakligen som sjukdomsalstrare. Bot för åkommor som vållats av älvorna ansågs kunna fås genom bland annat offer, och i mälarlandskapen och landskapen närmast väster därom knöts offren till skålgropar, som därför i dessa bygder kallades älvkvarnar. I detta kärnområdes utkant har ordet älva använts även om till exempel flygmyror och vissa larver.
Älvtron utgör alltjämt ett i stort sett outforskat område av folktron. Till den folkliga traditionen kommer ett litterärt och konstnärligt utnyttjande av älvorna, till exempel i tolkningen av dimmor över sanka ängar.



Hundar fick förr ofta ”flodnamn”, som ”Bäcka”, för att därmed vara skyddade mot trolltyg.

Ser ni det som jag ser på bilden nämligen händer och fingrar eller fötter och tår som sträcker sig mot det iskalla vattnet eller alternativt försöker hålla sig undan från det iskalla och forsande vattnet.

Till och med vi vanliga dödliga kan gå på vatten, men var försiktiga!

Bästa hälsningar, gott nytt år och på återseende!
//Dan och Anette