Biologisk mångfald mitt i vintern 20210122







I Sverige finns två underarter av vessla, nämligen den sydliga arten småvessla, ”Mustela nivalis vulgaris”, och den mindre så kallade snövesslan, ”Mustela nivalis nivalis”.
Den nordliga underarten snövessla som i Sverige finns norrut från Uppland, är vintertid helt vit, medan den sydliga underarten småvessla inte ändrar färg.
I svenska fjällen finns även världens minsta rovdäggdjur dvärgvesslan, ”Mustela nivalis minuta”, med en uppmätt längd av 11,4 centimeter och vikt om 25 gram. Foto Kjell Holmqvist, Huskvarna.

Åkersorken som är småvesslans vanligaste byte i södra Sverige väger upp till 70 gram. Småvesslans storlek och vikt ökar söderut i dess utbredningsområde och en småvessla i Grekland kan väga 2-3 gånger så mycket som sina artfränder i Sverige.
Snövesslan kännetecknas av att vinterpälsen ofta är helvit, dock har enstaka individer mer eller mindre rester kvar av den mörka sommarpälsen. På sommaren är gränsen mellan den vita undersidan och bruna ovansidan nästan rak och tassarna är ofta vita på ovansidan.
Den sydliga småvesslans päls skiftar inte färg under vintern utan är brun året om. Den har en mycket oregelbunden gräns mellan den bruna ovansidan och den ljusa undersidan och den har ofta en mörk kindfläck bakom mungipan.
Arten tycks förekomma överallt där det finns smågnagare och efter födotillgång är tillgången på skydd det som styr deras val. I jordbruksbyggd är det viktigt att arten har tillgång till gärdsgårdar, häckar och dylikt. I det boreala skogslandskapet föredras hyggen medan ungskog av gran endast besöks tillfälligtvis av vandrande individer. På nyupptagna hyggen bildas gräsmarker med konkurrenskraftiga gräsarter som kväver annan vegetation. Dessa marker lockar smågnagare som bland annat jagas av vessla men också av räv och mård.
Storleken på hemområdet varierar med bytestätheten och ligger för en hane mellan 1-25 hektar, honornas hemområde är betydligt mindre. Tidigt på våren när smågnagarna är få till antalet börjar många vesslor leva ett kringflackande liv i jakt på föda. Foto Kjell Holmqvist, Huskvarna.

Vesslans höga ämnesomsättning gör att den måste äta ofta och i en engelsk studie fann man att en vuxen hona konsumerade 220 smågnagare på 90 dagar under sommarhalvåret, vilket motsvarar ungefär 2,4 smågnagare per dygn. Det gäller då att området hyser tillräckligt med smågnagare för att reproduktionen skall lyckas.
Inga rovdjur i Norden har så många fiender som vesslorna. Främst räv, ugglor och rovfåglar skattar bestånden hårt men många tas också av tamkatter. I England är människan den värsta fienden och en vild vessla blir maximalt tre år men i fångenskap kan de bli upp till 10 år. I en engelsk studie fann man att mortaliteten var 63 % det första året och 96 % det andra. Bara en av 80-90 ungar blir äldre än 2 år.
Vesslan föder ungar i april-maj, efter 34-37 dagars dräktighet. Vanligtvis föder vesslan 4-6 ungar per kull men vid extremt dåliga sorkår kan det hända att vissa djur helt avstår från att reproducera sig. Hos vesslan utvecklas fostren direkt efter befruktningen, till skillnad från hos till exempel hermelinen som har fördröjd fosterutveckling, så kallad implantation. Därför kan vesslan snabbt svara på en förbättrad tillgång av smågnagare, vid goda år kan många honor föda ytterligare en kull på sensommaren. Eftersom vesslor blir könsmogna redan vid 4 månaders ålder händer det att honor som är födda tidigt på våren blir dräktiga i slutet av sommaren och föder en kull i september-oktober. Djur från sena kullar växer långsamt och blir inte könsmogna förrän nästkommande vår.
Arten kan medföra viss skada på fastigheter i och med att den gärna bosätter sig under golv eller i uthus. Dessa skador är dock ringa och torde uppvägas av att det är trevligt att ha en av Sveriges piggaste och charmigaste krabater runt knutarna samt att den håller området fritt från möss och sork. Foto Kjell Holmqvist, Huskvarna.

Inga studier har gjorts för att undersöka vesslans status och trendutveckling i Sverige. I en lövskog i Polen räknade man fram en täthet på mellan 0-101 individer per 10 kvadratkilometer beroende på bytestillgång och årstid. Man fann en mycket stark korrelation mellan antalet smågnagare och antalet vesslor. Förhållandet predator/bytesdjur varierade mellan 0-2,5 vesslor per 1000 smågnagare. Foto Kjell Holmqvist, Huskvarna.

Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan