Den sibiriska gästen i Vargön 20211127 Krönika 323

Ornitologer från när och fjärran, från inland och utland, samlas i ett villaområde i Vargön strax utanför Vänersborg i Västergötland för att få se den sibiriska gästen.
Den sibiriska gästen eller rubinnäktergalen, ”Calliope calliope”, är en sibirisk tätting som numera placeras i familjen flugsnappare. Hanen, på bilden, är karakteristisk med rubinröd strupe, medan honan är mer diffust tecknad. Arten häckar i Sibirien österut till Japan och vintertid flyttar den till Sydostasien. Fågeln är en mycket sällsynt gäst i Västeuropa men betraktas som helhet som livskraftig.
Rubinnäktergalen är något större än rödhaken och i kroppsformen är den ett mellanting mellan blåhake och näktergal, med långa ben men rätt kort stjärt. Fjäderdräkten är i stora delar jämnbrun, i ansiktet ljust ögonbrynsstreck och mörkt ögonstreck. Hanen har en vackert röd strupe kantat av en smal bård, först svart sedan vitt. Honans huvudteckning är mer diffus med smutsvit haka, hos vissa äldre honor delvis ljusröd.
Rubinnäktergalens sång är ett porlande som påminner om trädgårdssångare, men har stor amplitud, ljudstyrka, med inslag av både hårda, pressade toner och ljusa visslingar. Ibland väver den även in härmningar liksom kärrsångaren gör.
Rubinnäktergalen är en i princip enbart asiatisk fågel som häckar från centrala Uralbergen och Sibirien österut till Anadyr, Kamtjatkahalvön, Kommendörsöarna och söderut till norra Mongoliet, norra Koreahalvön, norra Japan och Kurilerna.
Rubinnäktergalen förekommer även i centrala Kina, i nordöstra Qinghai, sydvästra Gansu och norra Sichuan. Vintertid flyttar den till södra och sydöstra Asien, Filippinerna och Taiwan. I övriga Europa är den en mycket sällsynt gäst, där Storbritannien dominerar med ett 15-tal fynd. Den har också setts i Tyskland, Holland, Slovenien, Estland, Lettland, Danmark, Norge, Finland och Sverige.
Rubinnäktergalen påträffas också regelbundet på Palau i Stilla havet och fynd finns även från Alaska, Malaysia och Nya Guinea.
Arten rubinnäktergal behandlas antingen som monotypisk, vilket är ett taxonomiskt begrepp, ett artbegrepp, som innebär att en grupp bara har en biologisk typ eller delas arten in i tre underarter med följande utbredning,
”Calliope calliope calliope”, häckar i Sibirien, norra Mongoliet, nordöstra Kina och norra Korea, kanske är det denna som sitter på Vargön utanför Vänersborg i Västergötland
”Calliope calliope camtschatkensis”, häckar på Kamtjatkahalvön samt i Kommendörsöarna, Kurilerna och i norra Japan
”Calliope calliope beicki”, häckar i nordcentrala Kina
Den 26 oktober år 2018 observerades en rubinnäktergal på fabriksområdet Stora Enso Skoghalls bruk utanför Karlstad i Värmland, vilket är första gången i Sverige. Den 15 november år 2021 gjordes den andra observationen av rubinnäktergal i Sverige, denna gång i ett villaområde i Vargön i Vänersborgs kommun i Västergötland och det är härifrån mina bilder är tagna lördagen den 27 november.
Arten har tidigare förts till släktet ”Luscinia” där man bland annat finner vår ordinarie näktergal, men genetiska studier visar att det släktet är parafyletiskt, där arterna i släktet ”Calliope”, där man idag finner rubinnäktergalen, är närmast släkt med arten vitstjärtad näktergal, ”Myiomela leucura”, och till exempel blåstjärtarna i släktet ”Tarsiger” än med vår svenska näktergal, ”Luscinia luscinia”.
Liksom alla näktergalar men även fåglar som stenskvättor, rödstjärtar och buskskvättor behandlades rubinnäktergalen tidigare som en trast inom familjen ”Turdidae”, men genetiska studier visar att den istället tillhör familjen flugsnappare ”Muscicapidae”.
Rubinnäktergalen häckar i barrblandskog med tät undervegetation. Den häckar från maj till juli i Kina och Nordkorea, från juni till augusti i Japan. Den lägger fyra till sex ägg i sitt bo på marken i skydd av en buske eller annan tät växtlighet.
Rubinnäktergalen är insektsätare och intar flugor, fluglarver, myror, getingar och skalbaggar men också växtmaterial. Arten är skygg och håller sig mest dold och på bilden tar den för sig av en mjölmask.
Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.
Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig, LC, och i Europa tros det häcka mellan 1 000-1 200 par.
Rubinnäktergalens vetenskapliga släktes- och artnamn ”calliope” syftar på Kalliope, i grekisk mytologi elegiens eller kärleksdiktens och den episka poesins musa. Hon är den främsta av muserna och var den som medlade i konflikten om Adonis mellan Afrodite och Persefone. Apropå elegiens, ordet kommer från grekiskan och betyder ”klagan”. Inom poesin och musiken brukar elegi förknippas med ett melankoliskt och vemodigt sörjande.
Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan