Skillingaryds skjutfält och den biologiska mångfalden, del 1 20211030 Krönika 311

Det är ännu en solig och vacker dag och ljungheden på Skillingaryds skjutfält är mycket vacker. Kanske erbjuder området, som vanligt, på några extra spännande upplevelser inom den biologiska mångfaldens värld.

Bilden visar nog en art som heter jordmusseron, ”Tricholoma terreum”, som har en gråaktig och filtartad hatt och mild smak samt växer med tall. Oberservera att det starka och sneda solljuset förvränger färgerna.



Unga exemplar har en välvd hatt med låg men markerad puckel men hos äldre exemplar är hatten trattlik. I trattens mitt finns en rest av puckeln kvar, som en liten spetsig upphöjning. Svampen har vitt kött och dess smak är mild och doften är något mandelaktig.

En av många små skogsvägar som finns på Skillingaryds skjutfält och som inbjuder till promenader om skjutfältet inte är avlyst för militär verksamhet.

Mjölskivlingen kan förväxlas med små vita exemplar av olika arter av trattskivlingar och några av dessa, såsom gifttrattskivlingen, kan vara mycket giftiga.
Trattskivlingar är ett gemensamt namn på ett flertal arter i flera släkten i basidsvampsordningen ”Agaricales”. De är hattsvampar med tratt- eller skållik hatt och skivor som löper ned på foten. Sporerna är vita eller blekt gula. Många arter är småväxta, men gruppen innehåller också storväxta svampar med uppemot 30 centimeter vida hattar.
En del arter är ätliga, andra ger magbesvär och vissa av de mindre är mycket giftiga. Bland arterna märks gifttrattskivling, grön trattskivling, häggtrattskivling, klubbtrattskivling och sommartrattskivling.
Tidigare fördes alla trattskivlingar till släktet ”Clitocybe”, men numera återfinns flera av dem i andra släkten, till exempel ”Lepista”, bland annat rödbrun trattskivling och ”Leucopaxillus”, bland andra arten jättetrattskivling. Släktet ”Clitocybe” omfattar drygt 30 arter i Sverige.

En cirkumpolär organism är en organism vars utbredningsområde är mer eller mindre sammanhängande runt någon av polerna, antingen kring nordpolen eller kring sydpolen. När begreppet används strikt förbehålls det arter med utbredning inom polarregionerna, Arktis eller Antarktis.
På bilden ser ni också en riktigt stor, fin och från larver ren stensopp eller Karljohan. Denna fick följa med hem.



Bästa hälsningar och på återseende!
//Dan