Naturen vaknar åter, del 1. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 398 20220429

Bildens druvfläder, ”Sambucus racemosa”, får röda bär som innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. De röda bären lockar till förtäring, men förgiftningar hos barn är ovanliga. Symtomen är magbesvär, till exempel ont i magen, illamående, kräkningar och diarré.

Druvfläder, även kallad druvhyll, är en växtart i familjen desmeknoppsväxter. Det är en buske eller ett litet träd, som mest fyra meter högt. Märgen i kvistarna är brun till skillnad från den äkta fläderns kvistmärg som är vit.
Blommorna har fem gulgröna kronblad och dessa sitter i en oregelbunden blomställning som tenderar till äggformig.
Arten bedöms kunna bli invasiv!

Bladen hos druvfläder är parbladiga med ett uddblad. Småbladen är kala eller som unga något håriga, smalare än de hos fläder. De tämligen oansenliga, små, doftlösa blommorna är gulgröna och sitter samlade i en äggrund, tät blomställning. Blomningen sker under senvåren och de starkt doftande, ärtstora stenfrukterna med tre stenar är korallröda, ibland orangefärgade och sitter i druvklaselika samlingar.

Kricka, "Anas crecca", en hane, smyger försiktigt omkring i den lilla vattensamlingen omgiven av skog och höga branter.

Krickhanen är nu i häckningstid som allra mest färgstark men arten är idag enligt 2020-års Rödlista bedömd som "Sårbar" eller "VU".

Krickhonan är brunspräcklig och ordentligt kamouflagetecknad och tillika kamouflagefärgad men den lysande gröna vingspegeln avslöjar arttillhörigheten.

Kricka i par och kanske är det häckning på gång, dess beteende tyder på detta, hoppas att jag har rätt!
Kricka häckar såväl vid kusten som vid invatten, men främst vid mindre sjöar och tjärnar som här. Den förekommer över hela landet men med de starkaste bestånden i Norrland.

Drillsnäppa, ”Actitis hypoleucos, är en art i fågelfamiljen snäppor. Den blir 20 centimeter lång, är gråbrun ovan och vit under och har distinkta vita vingband, som syns i flykten.

Drillsnäppan flyger på ett karakteristiskt sätt med ryckiga vingslag och låter då ofta också höra en kort räcka av fina men skarpa visslingar. Arten häckar vid steniga, vegetationsfattiga sjöar och åar och i skärgården.
Man ser den ofta trippa omkring och gunga karakteristiskt med bakkroppen och under flyttningen till södra Europa och Afrika visar den sig även på andra typer av stränder. Drillsnäppa häckar i hela Sverige, i nästan hela Europa och vidare österut genom norra och centrala Asien till Japan.

Svarthätta, ”Sylvia atricapilla, är en art i fågelfamiljen sångare. Den är mellan 13–14 centimeter lång och grå, honan gråbrun, med ljusare undersida. Hanen har svart hjässa, honan brun och arten häckar i lövskog och blandskog, ofta i parker och trädgårdar, i större delen av Europa, västra Asien och nordvästra Afrika, i Sverige norrut till mellersta Norrland. Den är flyttfågel och övervintrar i Afrika.

Lövsångare, ”Phylloscopus trochilus”, är en art i fågelfamiljen sångare. Den blir mellan 11–12 centimeter lång och är grågrön på ovansidan och vitaktig undertill. Den häckar i lövskog och blandskog med undervegetation samt i dungar, buskmarker och trädgårdar i hela Sverige, vidare i norra och centrala Europa och österut genom hela norra Asien. Så vitt är känt övervintrar alla populationer i Afrika. Arten är jämte bofink Sveriges talrikaste fågelart.

Sädesärla, ”Motacilla alba”, är en art i fågelfamiljen ärlor och piplärkor. Den är mellan 17–18 centimeter lång och har vit undersida, svart och vitt huvud och grå rygg.
Den finns i nästan hela Eurasien och i nordvästra Afrika. Arten häckar i de flesta miljöer med rik tillgång på insekter. Sädesärla finns vid odlingsmark, bebyggelse och stränder i hela Sverige. Boet byggs ofta i människans närhet, till exempel under en takpanna eller i en vedstapel.
Sädesärlan är en flyttfågel och är ett uppskattat vårtecken när den återkommer, ganska punktligt vid månadsskiftet mars–april i södra Sverige, senare norrut. Den är skicklig på att fånga insekter och tar bland annat flygande fjärilar.

Sädesärlan har i svensk folklore främst varit en ominös fågel. Att se årets första sädesärla bakifrån, springande bort från iakttagaren eller flygande högt, var goda tecken för det nya året, medan det var oturligt att se henne framifrån, så att man såg den svarta bröstfläcken, eller sittande på marken.
Ominös betyder olycksbådande, ödesdiger, illavarslande, hotande, olycklig, fatal med mera.

Den gamla björken vid Åhult, som stormen Malik fällde i vintras, är nu borta, bara den stora och murkna stubben minner om björkjätten.

Bästa hälsningar och på återseende!
Hjälp Ukrainas folk!
//Dan