Hultsgärde och Norra Linneryd. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 513 20221230

Horngrå nagelskivling, ”Rhodocollybia butyracea var. asema”, är en art som jag aldrig stött på tidigare. Detta var med andra ord första gången, jag "kryssade" arten. 
Horngrå nagelskivling, ”Rhodocollybia butyracea var. asema”, är hygrofan, det vill säga, den är klibbig i väta och får då också en annorlunda färg. 
Rotticka, ”Heterobasidion annosum”, växer i barrskog och lövskog, helst i granskog på rötter, stubbar och rotvältor av levande och döda barrträd och lövträd, särskilt på gran, sällan bok, tall, björk, al och är en vitrötare.
Rottickan är ekonomiskt sett granens allvarligaste skadegörare och omkring 15 % av granarna i södra och mellersta Sverige är angripna. I takt med industrins allt mindre tolerans för rötad ved ökar rotrötans ekonomiska betydelse. Eftersom infektionen är kronisk bör spridning, särskilt till hittills oinfekterade områden, undvikas. För att minimera spridningen bör avverkning inklusive gallring ske vid minusgrader, då sporer inte sprids. Stubbehandling med urea eller pergamentsvamp är aktiva åtgärder för att hindra spridningen med sporer. Andra skötselåtgärder som påverkar rötutvecklingen i ett bestånd kan vara trädslagsbyte eller blandskogsalternativ, gallringsintervall, omloppstid och stubbrytning.
Den nya cykelvägen mellan Skillingaryd och Linnesjön får göra en sväng ut i kärret runt det stora järnåldergravfältet vid Store stenen eller Viedalen mellan Skillingaryd och Tofteryd.
Järnåldersgravfältet vid Store stenen eller Viedalen utmed Tofterydsvägen eller Lagastigen är en plats med lokal historia som har anor 1000-tals år tillbaka i vår historia.
Järnålder kring Skillingaryd vid Store stenen i Viedalen.
Gravfältet vid den viktiga y-korsningen Malmstigen-Tofterydsvägen har under åren skadats i samband med att stenar därifrån användes bland annat då man byggde Nybron över Lagan några kilometer längre söderut.
Kapten Bror Kugelberg på gamla I 12 i Skillingaryd gjorde en ritning år 1921 som finns publicerad på den lilla men mycket viktiga informationstavlan som visas på min bild.
Kugelberg ombesörjde dessutom att någon eller några av stenarna ersattes av nya, då märkta.
Så kallade domarringar av denna typ förkom under järnåldern, det vill säga, seklen närmast före och efter vår tideräknings början, VTB.
Det gamla ordet ”Vi” i ”Viedalen” betyder för övrigt ”Helig plats”.
Om den största stenen som står omedelbart på andra sidan vägen, den i folkmun kallade ”Store stenen”, lever ett gammalt talesätt fortfarande kvar som berättar att, ”Store stenen vänder sig var gång den hör kyrkklockorna”.
Det sägs också att man började bygga en kyrka här men att ”trollen” saboterade bygget. Dessa troll kan antas vara grannar som inte ville att deras asatro skulle bytas mot kristendomen.
Store stenen och järnåldern vid Viedalen, den heliga platsen.
Malmstigen har en gång i tiden utgjort en del av Lagastigen, det som senare kom att bli Skånska landsvägen.
Den användes redan för 6000 år sedan när sjön Forn-Bolmen krympte och vår trakt började befolkas från söder, det visar bland annat upphittade yxor av flinta.
En ”väg” förr i tiden var inte en bestämd smal remsa utan ett brett område där man gående eller ridande eller körande fick leta framkomlig mark, beroende på årstid och väder.
Leden blev viktig för transport av malm, järn, salpeter och mycket annat, för krigsmarscher, fångtransporter, kurirer, marknadsresor och klostrens ärenden och tidvis har den gått på höjderna väster om Lagan.
Bönderna längs stråket förväntades tillhandahålla färdkost och logi, ofta en tung börda.
Invånarna vid en väg var extra utsatta i krigstider och år 1335 stadgade kung Magnus Erikssons landslag om tavernor för resande längs de stora lederna.
Omskrivna gästgiverier har funnits ett fåtal kilometer härifrån både i Hultsgärde och i Sjöaryd.
När järnvägarna började byggas i slutet av 1800-talet, minskade dock gästgiveriernas betydelse.
Apropå året 1335, Magnus Eriksson gifter sig med Blanka av Namur, drottning Blanka.
Kung Magnus Eriksson rider eriksgata och avskaffar träldomen i Västergötland och Värmland genom Skarastadgan.
I Skänninge stadga anbefalls, som redan nämnts, att tavernor och så kallade ”sömnhärbärgen” skall upprättas längs de svenska vägarna.
Nils Asbjörnsson Sparre erhåller kunglig bekräftelse på det intresseområde i Piteå som han tilldelats av ärkebiskop Olov Björnsson.
Bo Jonsson Grip, svensk väpnare och riksråd samt drots under åren 1371–1386 föddes senast vid denna tid år 1335.
Länsstyrelsens skylt vid gravfältet vid Store stenen i Viedalen.
Än idag tycks asatron och kristendomen konkurrera om Viedalen, i Kärret står Oden och i torrakan sitter hans korpar Hugin och Munin.
Hugin och Munin är Odens två korpar i fornnordisk mytologi.
Fåglarna, vilkas namn betyder ungefär ”Tanken” och ”Minnet”, förstärker Odens drag av visdoms- och kunskapsgud.
Enligt den poetiska Eddan flyger korparna ut över världen för att speja åt Oden men de associerades i sin egenskap av asätare även med slagfälten och därigenom med Oden som döds- och krigsgud.
Kanske håller de koll på att cykelvägen som nu äntligen håller på att byggas blir som det var tänkt.
Ytterligare en liten informationsskylt om gravfältet vid Store stenen vid Viedalen.
Oden heter den högsta guden i fornnordisk religion och han bor i borgen Valhall.
Oden är vis och allvetande och till sin hjälp har han nyss nämnda korpar, Hugin och Munin, som flyger runt i världen och samlar information.
Han rider på Sleipner, som är en häst med åtta ben, och till sällskap har han två vargar, Gere och Freke.
Oden har bara ett öga ty det andra har han offrat för att få dricka vishet ur jätten Mimers brunn.
Fattigboden i Norra Linneryd.
Fattigsädesmagasin fanns i början av 1800-talet och syftet var att alla lade in säd här. Helt i enlighet om storleken på sina marker, den som hade mycket fick lägga in mer och så vidare. På grund av stöldrisk var det ofta galler för fönstren. Denna säd delades ut till den fattige, eller den som av missväxt blev utan.
Fattigmagasin i Mölnarps rote i Norra Linneryd öster om Skillingaryd. De mäktiga och timrade väggarna berättar en 200-årig historia för de som vill lyssna.
Fattigmagasinet eller Fattigboden i Norra Linneryd är relativt nyrenoverad och nymålad med, förhoppningsvis, rödfärg från Falun.
Rödfärgen från Falu koppargruva nämns i många skildringar av kopparhanteringen vid Stora Kopparberget i Falun. I ett brev till byggledaren på Stockholms slott skriver Johan III år 1573 att han vill beställa ”rostbly” eller ”gruvkli” för att färga slottets alla tak röda.
Människan har använt röd järnoxid som färgpigment i tusentals år, mest känt är grottmålningarna i södra Frankrike och norra Spanien. Gammal är också kunskapen att metallsalter bildas i gruvor med svavelhaltiga malmer. Slammet ger efter torkning ett gult färgämne, järnockra, som i sin tur blir rött efter upphettning.
På 1600-talet var det fortfarande ovanligt och exklusivt att måla sitt hus och man blandade istället pigmentet med trätjära för både skydd och färg. Inte förrän på 1700-talet började man på allvar diskutera en industriell tillverkning av rödfärg.
Efter ett antal mer eller mindre lyckade försök framställdes 25 ton pigment under perioden 1764-1774 som en bi-verksamhet till vitriolframställning. Det var vid den här tiden man började koka rödfärgen med vatten och rågmjöl.
Från år 1764 har tillverkningen pågått på området runt Falu Gruva. Efter alla tidigare misslyckanden ville Bergslaget utarrendera tillverkningen och arrendet bestod till mitten på 1800-talet. Arrendatorerna använde sig inte bara av slaggprodukten från vitriolverket utan tog även tillvara råvaran från gruv-vattnet och från gammal söndervittrad varp, det vill säga, kopparfattig malm från gruvdriften. Varphögar finns kvar på området än idag och dagens Falu Rödfärg tar fortfarande sin råvara därifrån.
Råvaran var lätt att utvinna och framgången med färgen gjorde att det under 1800-talet fanns flera rödfärgsverk runt Falun. År 1865 drog Bergslaget in arrendena och blev ensam ägare till alla rödfärgsfabriker i Falun.
Rödfärgsverket vid kanten av Falu Gruva byggdes ut och moderniserades och färgen blev alltmer folklig. År 1861 tillverkades 900 ton och år 1877 var man uppe i 1402 ton färg. Produktionen under 1900-talet har varierat mellan 1000 och 1600 ton med en topp under 1930-talet på 2000 ton. Efter en brand år 1975 då hela bränningsanläggningen och alla magasin förstördes, rationaliserades produktionen efter krav på färre tunga manuella arbeten.
År 1992 stängdes Falu Gruva efter mer än tusen års brytning och det enda som återstår är tillverkningen av det röda pigmentet och kokning av Falu Rödfärg.
År 1912 sa man i årsberättelsen, citat; ”Tillgångarna under jord av rödmull för rödfärgstillverkning synas fortfarande betryggande”.
De första faluröda spåren härstammar ända från 1500-talet. Rödfärgade timmerhus var tecken på rikedom och status. Förebild var kontinentens byggnader av rödtegel. Städernas myndigheter beordrade rödfärgning av gatufasader inför kungabesök.
Från städerna spreds tekniken att rödfärga husen. Runt om i landet byggdes ståndsmässiga herrgårdar, knuttimrade och röda. Från herrgårdarna spred sig sedan modet till välbärgade bergsmansgårdar, bondgårdar och prästgårdar. Samtidigt blev det vanligare att husen i städerna kläddes med panel och målades i ljusa oljefärger.
Bönderna färgade nu sina boningshus och uthus och mot slutet av 1800-talet hade den faluröda färgen nått gemene man. Nationalromantiken svepte över landet och särskilt Carl Larsson med sitt Sundborn bidrog till drömmen om den lilla röda stugan.
Hembygdsrörelsen och egnahemsrörelsen på 1930-talet gav rödfärgen ett uppsving och efter andra världskriget kom andra färger, som plastfärger och moderna oljefärger. På senare år har dock allt fler av våra unga arkitekter introducerat Falu Rödfärg i modern arkitektur samtidigt som intresset för byggnadsvård ökat och därmed även intresset för Sveriges nationalfärg med dess beprövade egenskaper.
Långt bort i tiden sorterades all malm vid Falu Gruva av flinka unga gossar i vasken vid gruvans kant. Malm med mycket metall lades i en hög och malm med lite metall i ”skräphögen”.
Men högarna rör på sig, vissa växer och andra minskar, vissa blir platta och andra toppiga. Skräphögarna är nämligen Falu Rödfärgs viktigaste råvarukälla. Lass för lass tar man in den vittrade malmen, tvättar av de finaste kornen, och lägger tillbaka resten för fortsatt vittring i 20-30 år. De ockragula kornen torkas och bränns och det är först vid hög temperatur som de övergår till den röda kulör som i århundraden har präglat det svenska landskapet. Ju högre temperatur vid bränningen, desto mörkare blir kulören. Pigmentet till vår svarta färg är nära nog vidbränt. Från tyskans ord ”werfen”, som betyder kasta eller vräka, har dessa högar fått namnet varphögar och de präglar än idag landskapet runt Falu Gruva.
Falu Gruva stängdes år 1992 så någon ny råvara tillkommer inte om man inte går ner i gruvan igen och återupptar produktionen. Så, i varje burk Falu Rödfärg som säljs idag finns pigment som handplockades av dessa unga gossar för flera hundra år sedan.
Man kan riktigt se den lille gossen framför dig som väger malmbiten i sin hand, funderar en tiondels sekund och sedan beslutar sig, kastade han malmbiten i högen som blev koppartaket på det kungliga residenset i Versailles eller slängde han den i ”skräphögen” som blev Falu Rödfärg, vem vet.
Falun är en världsarvsstad sedan år 2001 och ett världsarv är en plats som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Listan med världsarv grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv som antogs år 1972.
En av dessa platser är numera Falu Gruva, staden Falun och det omkringliggande bergsmanslandskapet.
Världsarvet Falun finns sedan år 2001 med på FN-organet Unescos prestigefyllda lista. Andra svenska världsarv är Drottningholms slott och Höga kusten och bland andra berömda världsarv i världen finns Egyptens pyramider, Kinesiska muren och Taj Mahal.
Människorna i trakten kring Fattigboden, texten säger följande.
247 2:5
Aug. Bergström
Syskonen
1897 Herman 1979
Viktor Edit
Här fanns förr den Bergströmska ladugården i Norra Linneryd, idag finns bara den gamla, men vackra, jordkällaren kvar.
Brosklav, ”Ramalina fraxinea”, är vår största brosklav och en av de mer iögonfallande lavar vi har, särskilt som den ofta växer där den syns väl. Den är också känd sedan länge och Carl von Linné omnämner den redan år 1753 i sin ”Species Plantarum” där den får det tvådelade namnet ”Lichen fraxinea” i stället för de längre latinska benämningar som använts tidigare. Och J. P. Westring beskriver den stora praktiska nytta man kan ha av brosklaven i ”Svenska lafvarnas färghistoria” från år 1805. Brosklaven innehåller visserligen inga färgämnen, men ger ”ovanlig mycket gelé” som skulle kunna vara till stor nytta för tillverkning av lim och gummi, liksom till medicin och i mathållningen. Han jämför ”limhalten” med den i vetemjöl och finner att brosklaven innehåller mer, ”hvad tillgång blir den icke då för den fattige i hungersnöd såsom ämne till en kraftsoppa, många gånger mera födande än den eljest så välgörande Rumfordska?”. Rumfords kraftsoppa kokades på potatis, korngryn, gula ärtor och gammal surnad öl. Westring kallar också ”Ramalina fraxinea” för limlav på svenska.
Som det nuvarande latinska släktnamnet antyder, det vill säga ”ramalia” som betyder ”kvistar, ris” är brosklaven en rikt förgrenad busklav. Bålen utgörs av breda, platta grenar som sitter fästade på barken med en tydlig häftskiva. Till att börja med är grenarna bara några centimeter långa och utåtriktade men med stigande ålder växer de till sig på både längden och bredden och kommer att hänga ner alltmer av tyngden. En välutvecklad brosklav kan ha upp till 30 centimeter långa och 3 centimeter breda nedhängande ojämt buckliga, bandlika grenar. Grenarnas yta har ett tydligt nätverk av lister som gör att de ser skrynkliga ut och de bär ofta rikligt med fruktkroppar i olika storlekar. Hela laven är grågrön, ibland med en dragning åt gult.
Bålen är både hård och seg, broskaktig, och verkar uppbyggd för att tåla påfrestningar. Den har en kraftig bark av tätt sammanslutna tjockväggiga hyfer. Märgen innanför är solid med stödjande märgsträngar av längsgående, likaledes tjockväggiga hyfer.
Brosklavens artepitet, ”fraxinea”, är väl valt eftersom den ofta växer på ask. I Sverige kallades den förr också för asklav men laven trivs även på andra lövträd såsom lönn, alm, ek och asp.
Den föredrar gamla grova träd. Träden ska också stå fritt och öppet, väl exponerade för sol och vind. Parker, kyrkogårdar och alléer är därför ställen där den stora brosklaven kan förekomma i ganska riklig mängd, men man finner den även i skogsbryn och på åkerholmar.
Det får gärna damma för stor brosklav är en de lavar som anses stoftgynnad, alltså inte bara tål damm utan till och med drar nytta av det. Antagligen kan laven tillgodogöra sig mineralnäring från dammet. Eventuellt höjer också damm från åkrar och grusvägar pH-värdet i barken vilket gör näringen mer lättåtkomlig. Brosklaven är dock som andra lavar mycket känslig för olika slags gifter från såväl jordbruk som trafik och industrier. Ett annat hot mot stor brosklav är att miljöerna den trivs i försvinner mer och mer. Grusvägar asfalteras och stora träd tas ner när biltrafiken kräver alltmer utrymme. Diken och åkerholmar försvinner när jordbruket rationaliserar.
Den stora brosklaven är en av närmare två hundra arter i släktet ”Ramalina”, ett släkte med representanter över hela världen på olika substrat. Arten ”Ramalina fraxinea” finns i stora delar av Europa utom längst upp i norr. I Skandinavien har den sin utbredning i Danmark och södra och mellersta Sverige, ända upp till Västerbotten längs norrlandskusten. Dessutom längs Norges och Finlands sydkuster. Uppgifter om förekomst i övriga världen är svårtolkade eftersom avgränsningen mellan olika arter inte är helt säker.
Mjölig brosklav och slånlav i rikliga mängder på den lilla hagtornsbusken.
Mjölig brosklav har en rikt förgrenad, mer eller mindre hängande bål, som kan bli upp till tio centimeter. De väl avgränsade soralen sitter i kanten på grenarna. Apothecier saknas oftast. En förväxlingsart är smalgrenig brosklav, som emellertid främst växer på havsstrandklippor i Syd- och Mellansverige.
Laven växer oftast på bark av lövträd, i parker, alléer, lövängar och löv- eller blandskog. Den förekommer i Sverige framför allt i de södra och mellersta delarna, men kan även återfinnas sällsynt i norr.
Slånlaven, ”Evernia prunastri”, är åtminstone i de södra delarna av landet, en vanlig syn på buskar, till exempel slån och lövträd. Den kan även hittas på barrträd och sällsynt även på sten. Slånlaven växer mest på bark mer sällan på ved. Laven är buskformig, upp till 10 centimeter hög. Bålens översida är ljust grå till blekt gul, medan undersidan är ljusare. Soral förekommer längs lobkanterna och på bålens översida. Fruktkroppar, apothecier, är sällsynta.
Av släktet ”Evernia” finns det cirka 8 arter i världen. I Europa finns 4 arter av vilka samtliga finns eller har funnits i Sverige. Av de övriga arterna är ringlav, ”Evernia divaricata”, och grenlav, ”Evernia mesomorpha”, sällsynta och rödlistade. Den fjärde arten, grå ringlav, ”Evernia illyrica”, är funnen en gång i början av 1900-talet och är inte återfunnen sedan dess. Slånlaven finns över hela landet men blir sällsyntare mot norr och saknas i fjällen ovan skogsgränsen.
Slånlaven har sedan länge utnyttjats av människan för olika ändamål och sedan 1500-talet har den använts i parfymindustrin dels för dess myskliknande doft, dels för att extrakt av laven binder flyktiga parfymoljor. I sin bok Svenska lafvarnas färghistoria från 1805 tar J. P. Westring upp flera andra användningsområden för slånlaven. Han rekommenderar laven till brödbakning under hungersnöd. Vidare behandlar Westring den medicinska användningen. Den har använts som ”adstringerande medel emot moderfall och dylikt, att nyttja som stark dekokt till insprutningar och baddningar”. Han anser vidare att; ”Då den är besk, något adstringent och mycket mucilaginös, skulle jag ock af analogien anse den nyttig både invertes och utvertes emot elakartade reformar”. Han avslutar avsnittet om den medicinska användningen med, ”Det beska, adstringenta och limaktiga i denna laf kan troligen hindra den sjukliga organisationsprocessen i hudens textur”.
J. P. Westring tar upp 30 stycken recept på olika färger. Han säger, ”För sin färgnytta är den värd att samlas och begagnas både i stora färgerier och för enskilta hushållsbehof”. Det är bland annat olika nyanser av gult, grönt, rött och brunt man kan få av slånlaven.
Johan Peter Westring föddes 1753-11-24 i Linköping, han blev en av Linnés senare elever och hans bana finns beskriven i Carl von Linnés lärjungar i Östergötland av Arend Wallenquist och kan läsas på nätet. Westring blev läkare, brunnsintendent, livmedicus och till slut adlades han år 1822 för sina förtjänster men behöll namnet. Han var idérik och intresserad av nya medicinska rön och förutom botanik och användningen av lavar till färgning av garn var frenologi ett av hans intressen.
Bästa hälsningar och på återseende!
Hjälp Ukrainas folk!
Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra
och inte hatar varandra dödar varandra
genom beslut av gamla människor som känner varandra
och hatar varandra men inte dödar varandra.
//Dan