Stockholm, en berättelse om en huvudstad, del 22. Judarskogen och Åkeshovs gård, kvarn och smedja. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 500 20221203

Idag är det krönikejubileum då det är min 500:e natur- och kulturkrönika under adressen dambergochnaturen, till dessa kommer de 1000 natur- och kulturkrönikor som finns på en annan digital plattform.
Draken i stammen vid Drottningholmsvägen imponerar på mig varje gång jag går förbi.
Draken är ett sagodjur som det berättats om över stora delar av världen. Drakarna föreställs ofta som något slags ödla med vingar och hemsk käft som kan spruta eld. I Kina har draken ansetts ge lycka, men annars har den vanligen uppfattats som skräckdjur. Man har till exempel berättat historier om hur en drake terroriserat en stad eller ett land och krävt människooffer, tills en tapper hjälte kommer och dödar draken. En sådan berättelse handlar om riddaren Sankt Göran.
Andra historier har handlat om drakar som vaktar en stor skatt. En sådan var Fafner i den nordiska gudasagan. Han var egentligen en jätte som rövat skatten men som förvandlat sig till en drake för att kunna bevaka den bättre. Han dödades av hjälten Sigurd, som efter det fick namnet Sigurd Fafnesbane. Bane är ett gammalt ord som betyder ”död”, exempelvis i ordet baneman.

Korkmussling, ”Daedalea quercina”, är en hård, korkartad svamp med grova vindlade porer som växer på stubbar och lågor av ek i släktet ”Quercus”.

Vägglav, "Xanthoria paretina", växer på lövträdsstammar, staket och klippor, särskilt utmed vägar och åkrar eftersom den gynnas av fosforhaltigt och nitrathaltigt damm. Arten är allmän i mellersta och södra Sverige.

Tjärfläcksjuka är en vanlig växtsjukdom på lönnar orsakad av svampen lönntjärfläck, ”Rhytisma acerinum”. Svampen ger på bladen upphov till gulaktiga, 1–2 centimeter stora fläckar, som senare blir tjärlikt svarta.
Genom att bränna nedfallna blad med tjärfläckar minskar man smittspridningen.

Åkeshovs gård, kvarn och smedja.
Här låg förr en vattendriven kvarn. Vattenrännan och grunden syns än. Mjölnarens stuga står kvar invid stigen. Längre bort ligger smedens stuga och grunden efter smedjan. Vid smedstugan kan du se en ristning i ett stenblock. Bort mot sjön Judarn syns också en dammvall.
Vattenkvarnen var en tullkvarn som finns omnämnd år 1776 och var i drift till omkring år 1900. Tullkvarnen kommer av begreppet tull, avgift, och det var alltså en kvarn där ägaren tog en avgift för att mala. Sjön sänktes år 1896 då gården ägare grävde ett djupt dike åt väster så att en stor del av sjöns vatten rann mot nuvarande Ängbybadet. Syftet med sänkningen var att dränera stora sankmarker vid det som idag är Brommaplan men sänkningen gjorde också att kvarndriften snart därefter upphörde.

Kvarnområdet och kvarnstenar.
Här intill syns den cirka en meter breda fint stensatta numera torra kvarnrännan där vattnet tidigare forsade och drev kvarnhjulet. Kvarnhusets grund ligger parallellt med kvarnrännan och är 14 meter lång och 4,5 meter bred. Huset var uppdelat i två rum varav östra rummet hade en eldstad. Kvarnrännan utvidgar sig till en damm som delvis var stensatt. Fyra kvarnstenar från kvarnen finns utlagda i området: Två på en villatomt, en halv sten vid mjölnarstugan samt en stor i slottsparken som picknicbord.
Texten under bilden.
Illustrationen visar hur man kunde se vattnet som strömmade från dammöppningen i kvarnrännan och träffade kvarnhjulet nertill. Underfallskvarnens stora vattenhjul drev via en axel en eller flera kvarnstenar. Mjölnaren hällde säckar med säd genom en stor tratt från övre våning. Mellan kvarnstenarna maldes säden till fint mjöl.
Kartan.
På kartan ser man vattnets väg från Judarn via dammvallen och kvarnrännan till kvarnområdet. Vattnet rann därefter via nuvarande Drottningholmsvägen och Kvarnbacksvägen till Lillsjön.
Numrering på kartan:
1. Kvarnområde.
2. Mjölnarens stuga.
3. Smedens stuga.
4. Ristning.
5. Smedjegrund.
6. Dammvall.

Åkeshovs kvarn, bara stenrännan finns kvar.
Dammar för vatten.
Det krävdes mycket vatten för att driva kvarnhjulet. En damm fanns här vars rester av dammvallen syns på bägge sidor om vattenrännan. Det räckte inte och en övre dammvall fanns närmare sjön och den kunde öppnas när mer vattenkraft krävdes. Delar av den syns än idag.

Åkeshovs kvarn bara stenrännan är kvar.
Illustrationen visar hur man kunde se vattnet som strömmade från dammöppningen i kvarnrännan och träffade kvarnhjulet nertill. Underfallskvarnens stora vattenhjul drev via en axel en eller flera kvarnstenar. Mjölnaren hällde säckar med säd genom en stor tratt från övre våning. Mellan kvarnstenarna maldes säden till fint mjöl.

Åkeshov, smedjan, smedens stuga.
Fortsätt stigen norrut, passera pumpen och man ser smedstugan. Ytterligare cirka 150 meter längre bort finns grunden till Åkeshovs gårds smedja. Grunden syns några meter in till höger. Intill grunden finns en förhöjning med tegelskärvor och slagg samt spår av den öppna smideshärden, ässjan, med svart jord.

Åkeshov mjölnarstugan, kvarnstugan.
Strax ovanför kvarnområdet invid stigen ligger mjölnarens stuga. Det är en timrad parstuga byggd i början av 1800-talet, kanske redan i slutet av 1700-talet.

Vildapels frukter invid Åkeshovs kvarn kan bli livsavgörande föda för fåglar och andra djur under vintern.

Den gamla eken sätter fantasin i rörelse och i den stora stamskadan växer en vedlevande ticka som sakta men säkert över tid kommer att döda det gamla trädet.

Arten lever i eller på gamla eller senvuxna träd med grov bark, skador, döda delar eller håligheter och lever främst i ädellövträdsmiljöer oftast på bördig eller kalkrik mark. Gynnas av solljus och värme i gamla, luckiga skogsmiljöer.
Värdträd bevaras och förutsättningarna för nya skapas. Gamla träd med grov bark, skador, håligheter eller döda delar bör lämnas och nya träd lämpliga som efterträdare bör tillåtas åldras för att skapa lämpliga livsmiljöer. Skapa solöppna, varma, vindskyddade miljöer genom variation mellan täta och öppna delar, och gynna brynmiljöer. Gran och sly samt ungträd bör inte tillåtas ta överhanden.
Den röta som svamparnas mycel orsakar kan vara av olika slag, till exempel brunröta, vitröta och hålröta. De brunrötande svamparna bryter ned vedens kolhydratdel, cellulosa och hemicellulosa. Kvar blir till slut en brun till rödbrun, spröd vedrest av bland annat lignin. Då veden krymper påtagligt under nedbrytningens gång och ofta spricker sönder mer eller mindre kubiskt talar man ibland om krympröta eller kubisk röta. De vitrötande svamparna bryter, förutom cellulosa och hemicellulosa, också ned vedens lignin. Kvar blir slutligen en bräcklig produkt av vitaktiga cellulosarester. Den vitrötade veden varken krymper eller sprickersönder kubiskt. De hålrötande svamparna bryter liksom vitrötama ned cellulosa, hemicellulosa och lignin. Skillnaden ligger i att hålrötama fläckvis bryter ned veden helt. Kvar blir slutligen en mängd små hålrum skilda åt av tunnare eller tjockare väggar beroende på art. Hålröta, kan om man så vill, betraktas som ett specialfall av vitröta. Vid alla tre förloppen ovan sker en viktminskning av veden.


Fruktkropparna är sega och de växer på ved av barrträd och lövträd.
I Sverige finns fyra arter, bildens art epålettsvamp men också lilamussling, vintermussling eller mild epålettsvamp och grönmussling eller klibbmussling, klibbig epålettsvamp.
Bildens art epålettsvamp, ”Panellus stipticus”, har en lergrå eller sämskskinnsfärgad, 1–3 centimeter bred, seg, tunn och njurformig hatt med grynig eller något filtartad ovansida.

Skivorna på hattens undersida är smala, täta och gulaktigt lerfärgade.
Den mellan 1–2 centimeter långa, kantställda foten är gulaktig och filthårig.
Epålettsvampen har läderartat kött med bitter smak samt är oätlig, den växer på lövträdsstubbar framför allt av ek, och kan påträffas året om.
Arten epålettsvamp är tämligen allmän i Sydsverige och Mellansverige, men är sällsynt norr därom.



Mulmholk med mulm vilket är det lösa material inuti ihåliga träd som består av rester av svampinfekterad ved, insekter, gamla fågelbon, döda djur, löv med mera.



Trollet i klippan, bergatrollet, detta är en kul grej, men jag är tveksam till att rita och spraya på flyttblock och bergväggar i naturen även om konstnären, som här, har en viss talang.




Granstubben med de vackert gulbeige trådtickorna lyser upp den mörka granstubben. Som ung är trådtickan påfallande saftig, men blir med tiden hornartat skör och lätt. Ovansida först trådig till borsthårig, efterhand med kala partier och tovade, styva hår, torra hattar ofta med radiära strimmor.








Kantarellmussling, ”Plicaturopsis crispa”, växer i lövskog, helst bokskog, hassellund och hässlen och man finner arten på marken på levande och liggande stammar och grenar av bok, hassel, al, lind, hägg eller som här på björk.

Den smala sprickan i berget måste väl ändå vara ingången till Bergakungens salar, tyvärr var jag för stor för att komma igenom och kontrollera om så var fallet. Det är ett avsnitt ur Henrik Ibsens drama Peer Gynt omarbetad till en saga. Peer, torparpojken, drömmaren, följer Bergakungens dotter till trollen i Dovrefjäll. Han vill gifta sig med henne och bli trollens prins. I människornas värld heter det ”Var dig själv”, i trollens värld heter det ”Var dig själv nog”. Peer upplever ett hisnande äventyr hos trollen och lär sig ett och annat.


Bästa hälsningar och på återseende!
Hjälp Ukrainas folk!
Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra
och inte hatar varandra dödar varandra
genom beslut av gamla människor som känner varandra
och hatar varandra men inte dödar varandra.
//Dan