Hestra söräng, del 1. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 761 20240427

Det har varit en hel del hårda vindar under våren och spåren av dessa syns via de fallna träden som blockerar den lilla vägen fram till Hestra Söräng eller bara Sörängen som ligger norr om Skillingaryd.
Enligt skogsordlistan är ett vindfälle ett träd eller stam som fallit på grund av storm eller hård vind. Det är precis vad som skett på bilden.
Rotröta är ett samlingsnamn för skador på träd som orsakas av vednedbrytande svampar. I Sverige är det oftast rottickan som orsakar rotröta. Granen drabbas mest, men även andra trädslag angrips. Visst ser det väl ut som om någon form av rotröta har varit i farten även om jag inte kunde se några fruktkroppar från svampen.
Det är verkligen något visst och efterlängtat när de första blommorna från tussilago visar sig under den tidiga våren. Det liksom känns i kroppen att våren äntligen har kommit åter även om de så kallade bakslagen är att vänta precis som denna vår.
Sången ”Längtan till landet”, även känd som ”Vintern rasat”, är textsatt av Herman Sätherberg och tonsatt för manskör av Otto Lindblad år 1839.
Sången är en av de mest typiska vårsångerna i Sverige och har anknytning till Valborgsmässoafton då den sjungs av studentkörer. Texten publicerades ursprungligen som en vers i boken Jägarens vila, år 1838. Några år efter visans tillkomst skrev Sätherberg ny text och båda textversionerna börjar ungefär likadant. Den ursprungliga versionen är fyra strofer lång, den reviderade versionen har sex strofer och det är de två första stroferna i den reviderade versionen som blivit kända.
Vintern rasat ut bland våra fjällar
Drivans blommor smälta ner och dö
Himlen ler i vårens ljusa kvällar
Solen kysser liv i skog och sjö
Snart är sommarn här i purpurvågor
Guldbelagda, azurskiftande
Ligga ängarne i dagens lågor
Och i lunden dansa källorne
Ja, jag kommer! Hälsen, glada vindar
Ut till landet, ut till fåglarne
Att jag älskar dem, till björk och lindar
Sjö och berg, jag vill dem återse
Se dem än som i min barndoms stunder
Följa bäckens dans till klarnad sjö
Trastens sång i furuskogens lunder
Vattenfågelns lek kring fjärd och ö
Nu är vi framme vid de böljande ängskullarna som utgör Sörängen, en gång en äng, sedan en skog, sedan åter en äng tack vare ett idogt arbete av den numera framlidne Per-Axel Andersson på Hestra gård ett stycke bort.
Sörängen går fortfarande i beige och brunt men kommer om ett tag att prunka i ett otal antal vackra färger från olika arter blommor där vitsippor och blåsippor är först ut på ängsscenen.
En låga är en trädstam som ligger på marken som kan vara mer eller mindre förruttnad beroende på ålder och omvärldsfaktorer. Den utgör en viktig livsmiljö för många djurarter, växtarter och svamparter. Lågan på bilden är en starkt förruttnad björk.
Arten kort skägglav, ”Usnea subfloridana”, finner man vanligtvis i skog, äng, hagmark, parker och trädgårdar där den växer på bark och ved av såväl barrträd och lövträd dock sällan på sten. Här växer den på den gamla björklågan på förra bilden.
Den gamla björken var så rötskadad att man förmodligen hade kunnat putta omkull den med bara handkraft. 
Småvatten, som man ser på min bild, stenmurar i jordbruksmark, åkerholmar och alléer är några av de små markområden och vattenområden som är viktiga att bevara för den biologiska mångfalden. De är därför skyddade som biotopskyddsområden i hela landet.
Biotopskyddsområde är en skyddsform som kan användas för små markområden och vattenområden, så kallade biotoper. Det handlar om områden som på grund av sina särskilda egenskaper är värdefulla livsmiljöer för hotade djurarter, växtarter, insektsarter eller svamparter. Biotoperna är naturligtvis också viktiga för vanligare arter, samt för omväxling i landskapet.
Ormens väg på hälleberget eller kanske bättre uttryckt ormens väg till hälleberget. Ser ni, som jag, ormens huvud som från vänster till höger tar sig upp på det mossbelupna och lavbelupna stenblocket. Reptilens öga är fokuserat på mig som står några meter bort. Det gäller att ha fantasi när man vandrar i naturen, varifrån skulle alla sagor och sägner annars komma ifrån. 
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan