Sensommarbotanik. Hjälp Ukrainas folk! Krönika 807 20240811

På lingonröda tuvor och på villande mo är det i år rött med lingon i mina hemtrakter. Denna lingonskörd tog mig bara 45 minuter att få ihop. Då var tiolitershinken fylld till bredden, sedan var det bara att ressla och rensa vilket inte är lika roligt.
Nattljus eller gulltrav, ”Oenothera biennis”, är en tvåårig, mellan 40–100 centimeter hög ört, som växer på bangårdar, vägkanter och skräpmarker. I Sverige förekommer den mindre allmänt förvildad och naturaliserad norrut till Uppland.
Nattljus tillhör släktet dunörtsväxter med cirka 80 arter mestadels tvååriga till fleråriga örter från tempererade delar av Amerika. De har strödda blad och stora, vanligen gula blommor, som öppnar sig mot kvällen och då doftar starkt. Flera arter odlas som prydnadsväxter, också i Sverige. Till släktet förs bland annat pricknattljus, dvärgnattljus, gullnattljus, jättenattljus och sommarnattljus samt bildens nattljus.
Om man är uppmärksam på nattljusen kan man ganska ofta finna arten pricknattljus, "Oenothera muricata", som har små röda körtelhår, eller hår, på stjälkarna som är röda vid basen vilket gör arten lite rödprickig.
Efter de kraftiga regnen så ser inte monken riktigt ut som vanligt, den är en riktigt tilltufsad monke.
Arten monke eller blåmunkar, ”Jasione montana”, är en vanligen tvåårig ört som blommar i juni–augusti. Blommorna är ljust blå, sällan vita och arten, som hör hemma i Europa och Nordafrika, växer på torra, sandiga marker och på berg. I Sverige är den tämligen allmän norrut till Södermanland, sällsynt norr därom till Dalarna.
Käringtand, ”Lotus corniculatus”, är en art i familjen ärtväxter och är en mångformig, flerårig, rikt förgrenad, 10–30 centimeter hög ört. Bladen är sammansatta och tvåpariga med uddblad och de 12–15 millimeter långa blommorna är gula med orange eller brun anstrykning och sitter i toppställda flockar i juni–juli.
Arten, som hör hemma i Europa, Nordafrika och Asien och som har införts till Nordamerika och Australien, växer på såväl torra som fuktiga gräsmarker och hedmarker, på vägkanter och på sanddyner. I Sverige är den allmän till tämligen allmän norrut till Jämtland och sällsynt norr därom.
Man kan även också göra som jag och försöka hitta släktingarna stor käringtand, ”Lotus pedunculatus” och smal käringtand, ”Lotus tenuis”.
Mörkt kungsljus, ”Verbascum nigrum”, är en art i familjen lejongapsväxter som är en tvåårig till flerårig, mellan 30–100 centimeter hög ört med kantiga och rödbruna stjälkar och elliptiska blad, som på översidan är mörkgröna och på undersidan gråludna. De 15–22 millimeter vida, fatlika blommorna sitter i axlik ställning i stjälktoppen i juli–september och är gula med violetthåriga ståndarsträngar. Arten, som hör hemma i Europa och Asien, växer på till exempel vägkanter och sandbackar. Den är tämligen allmän i södra och mellersta Sverige och sällsynt i norra.
Skogsklöver, ”Trifolium medium”, är en art i familjen ärtväxter och är en flerårig, mellan 10–30 centimeter hög ört med underjordiska revor. De mörkröda blommorna som blommar under juni–augusti sitter samlade i skaftade, toppställda huvuden. Arten hör hemma i Europa och Asien i skogar och bryn, på vägkanter och ängar, allmänt i södra Sverige, mindre allmänt eller sällsynt norr därom till Åsele lappmark.
Höstfibbla, ”Leontodon autumnalis”, är en art i familjen korgblommiga växter och är en flerårig, variabel upprätt växande ört med kraftig jordstam. Från jordstammens spets utgår förutom en eller flera greniga stjälkar en rosett av parflikiga till hela blad. Stjälkarna är bladlösa men har små fjäll. Stjälkens olika grenar är påtagligt förtjockade uppåt och övergår utan skarp gräns i var sin korg med gula blommor, samtliga blommor i korgen är tunglika och de yttre något röda på undersidan. Blomningen inträffar i juli–oktober och arten, som hör hemma i Europa, Asien och norra Afrika och har införts till Nordamerika, växer på gräsmarker, vägkanter och stränder. Den är allmän i hela Sverige och i fjällen når den upp i subalpina bältet.
Kärrtistel, ”Cirsium palustre”, är en art i familjen korgblommiga växter och är en oftast tvåårig ört med kort jordstam och kraftiga rötter. Den utvecklar första året en stor, platt bladrosett av långa, smala, parflikiga blad med torniga flikar. Under andra, eventuellt tredje året utvecklas en styvt upprätt hög, vanligen rödanlupen stjälk med torniga vingkanter.
Kärrtisteln har små korgar med purpurröda, ibland vita blommor, som blommar under juli–augusti och som sitter tätt samlade i grenspetsarna. Arten hör hemma i Europa, Nordafrika och västra Asien och växer på fuktig mark. I Sverige är den allmän norrut till Västerbotten, mindre allmän norr därom och når i fjällen upp i subalpina bältet.
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan