Rocksjön och tandroten, "Cardamine bulbifera". Hjälp Ukrainas folk! Krönika 779 20240608

Rocksjön är en lagunsjö i Jönköping i Småland och ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde. Sjön är 11,3 meter djup, har en yta på 0,324 kvadratkilometer och befinner sig 88 meter över havet. Rocksjön hette Råkasjön på 1600-talet, då Jönköping anlades på Öster. Rocksjön tillförs sedan 1930-talet näringsfattigt vatten från Vättern genom kontinuerlig inpumpning vid Liljeholmskanalen. Området kring sjön har exploaterats kraftigt och framtvingat bevarandeplaner, som även omfattar intilliggande Munksjön. En kanal från Vättern till Rocksjön har grävts i syfte att pumpa in vättervatten och skapa vattencirkulation i Rocksjön och Munksjön. 
Mina personliga möten med arten tandrot, "Cardamine bulbifera", brukar vara i enstaka exemplar eller i glesa bestånd men här, några hundra meter in i Rocksjöns naturreservat från ICA Maxi, växer ett stort och tätt bestånd av den vackra växten.
Jag kallar det därför "det stora tandrotsbeståndet vid Rocksjön" i min anteckningsbok.
 Tandrot, ”Cardamine bulbifera”, växer i mullrika jordar, vanligtvis i skuggiga lundar och är en flerårig, kal ört med krypande, grova jordstammar. Jordstammarna är vita med grova tandlika knölar. Stjälken är upprätt och blir upp till 75 centimeter hög. Bladen är strödda och parflikiga med 5–7 småblad där de övre bladen har 3 småblad som är breda med grovt sågade kanter.
Bladvecken hos tandroten har mörka groddknoppar som faller av och bildar nya plantor. Blommorna sitter några få tillsammans i korta klasar. Kronbladen är ljust violetta och 10–17 millimeter långa. Arten sätter sällan frukt utan förökar sig istället vegetativt med groddknopparna.
Tandrot blommar i Sverige under maj och juni och bland svenska ”Cardamine”-arter är tandrot den enda art som bildar groddknoppar i bladvecken. Tandroten ingår i bräsmesläktet på latin ”Cardamine” och är ett släkte av korsblommiga växter med cirka 200 arter spridda över hela världen, varav åtta arter förekommer i Sverige.
Tandrot, ”Cardamine bulbifera”, är en växtart i familjen korsblommiga växter som beskrevs av Carl von Linné och den österrikiske botanikern och läkaren Heinrich Johann Nepomuk von Crantz år 1769. Den förekommer naturligt från Europa till Kaukasus och i Sverige förekommer arten i de södra och mellersta delarna av landet och den första uppgiften om fynd i Sverige publicerades år 1658 i Rudbecks ”Catalogus plantarum”.
Artnamnet hos tandroten ”bulbifera” kommer av latinets, ”bulbus” för ”lök” och ”ferre” för ”bära” och betyder således ”lökbärande” vilket syftar på de lökliknande groddknoppar som sitter i bladvecken. Det svenska namnet tandrot syftar på jordstammen, som är tandlikt knölig.
Bilden visar en groddknopp i bladvecket hos tandroten.
Gräsandsparet låg precis bredvid vandringsleden och var helt orädda, de hade nog "gått och lagt sig att sova", varvid vi smög tyst och omärkligt förbi för att inte störa nattsömnen trots att det bara var tidig kväll.
Rocksjön har sitt naturliga utflöde genom Rocksjöån i Munksjön och avvattnas också längre söderut genom den grävda Simsholmenkanalen. Området ingår i Rocksjöns naturreservat, som bildades år 2010 och vid Rocksjön finns också Rocksjöstadion för kanotsport. Rocksjön är även en hållplats för Krösatåget från Jönköping till Vaggeryd och vid sjöns nordöstra strand ligger den kommunala badplatsen Rocksjöbadet. På norra stranden har Knektaparken anlagts och år 1881 uppförde konstnären John Bauers far Villa Sjövik vid Rocksjöns västra strand men villan revs på 1960-talet.
Bilden visar Rocksjön i fjärran med de flera spännande och biologiskt rika kanalerna.
Bästa hälsningar och på återseende!

Hjälp Ukrainas folk!

Krig är en plats där unga människor som inte känner varandra

och inte hatar varandra dödar varandra

genom beslut av gamla människor som känner varandra

och hatar varandra men inte dödar varandra.
 
//Dan